Thursday, 7 December 2017

terbuai buai dengan lagu Luluh - Khai Bahar

 Ape ke sedap sangat suara budak ni? tak paham betul. satu hari ulang2 lagu ni tah berapa kali. lagu ni kan selalu je kat radio tapi aku baru je menghayati lepas tengok drama fatonah azali kat TV3 hari tu. memang sampai ke hati. ni tengah tengok dendam aurora pun ada jugak lagu budak khai ni. adudududu.... akk doakan kau success dik. buat lagi berkualiti ye.

Meh la layan sini. gigih aku cari video dengan lirik.



Sudah puas aku menangis lagi
Kau hadirkan mendung awan yang kelam
Namun ku kan tetap bisa betahan
Secebis kasih yang telah kau beri
Kan ku simpan dalam memori indah
Tapi semuanya telah berakhir
Aku tersungkur menunduk meraung
Dan tiada siapa bisa merasakan
Oh sakitnya hati ini
Jika kau tak mampu memberiku senyum
Usah kau hadirkan dengan kedukaan
Oh biarlah hidupku dengan caraku
Secebis kasih yang telah kau beri
Kan ku simpan dalam memori indah
Tapi semuanya telah berakhir
Aku tersungkur menunduk meraung
Dan tiada siapa bisa merasakan
Oh sakitnya hati ini
Jika kau tak mampu memberiku senyum
Usah kau hadirkan dengan kedukaan
Oh biarlah hidupku dengan caraku
Sedia menghadapi yang akan tiba
Takkan berundur walau seketika
Aku terus berjalan mencari sinar baru

Wednesday, 6 December 2017

OK dah update dah

Assalamualaikummmmmmm

haiiii.. aduhai lama tak menjengah ke sini. walaupun takde reader sangat pun kan, hahaha.. aku ni suka membebel tapi tak berapa suka bercakap dengan orang yang tak berapa rapat. hurmm dalam erti kata lain, aku ni jenis orang nya akan bercakap bila perlu aje. tapi kadang2 bila perlu pun aku tak cakap, simpan je sebab malas nak panjang cerita. gitu..

so far, kehidupan aku mcm ni  je lah. makin gemuk sbb tak ada langsung exercise dan makan je sepanjang masa. aku ingat nak comeback next year. sampai bila kan aku nak terperuk je memikir anak aku nanti susah kalau aku tak ada. maksudnya nak susu... nak tido.. nak makan... padahal laki aku power je bab2 tu semua. cuma aku ni je.. overthinking maybe. so skrg ni aku sedang dalam fasa mengajar anak aku lebih berdikari. bukan lah berdikari ape. maksudnya klu nak makan mintak.. nak susu mintak... jgn tetibe ko menangis hentak2 padahal nak susu je pun. ha gitu..

skrg ni kadang2 bgn pagi je "acikkk... acikkk.."

jadi sila pastikan periuk nasik ko sentiasa ade nasik yang tak basi ye. hahaha.. lauk senang je. klu payah sgt itu telo kasi goreng. settle.

last 2months, adik ipar aku separa kritikal. limpa dia dipenuhi nanah dan hampir nak merebak ke organ lain. alhamdulillah, skrg dah keluar hospital, dah start kerja balik. selama itu juga rumah aku sentiasa di penuhi rezeki2.. (orang datang berkunjung kan membawa rezeki kepada tuan rumah). penat sedikit tapi kami happy. semoga orang2 yang datang berkunjung pun happy. bila takde orang datang rasa rumah luas sangat. tapi bila orang datang dan duduk mcm nak baca yasin je gamaknya, rasa kesian pulak, mcm sempit sikit. tak pe lah. itulah rezeki untuk kami. ada lebih rezeki esok, kita beso kan. mcm ada cerita mami jarum "kita pebesaq dapoq sampai jalan" hahaha.. ngeng!

eh aku nak buat kira2 la untuk belanjawan tahun depan. sebab aku mcm nak beli sofa, nak beli sticker wallpaper. dan  nak join run everymonth. oh aku pun nak start consume NXR secara istiqamah. NXR ni aku nak try 3 bulan pertama dulu. klu ok continue, kalau tak aku nak consume balik jus delima organic. rasa mcm dah lama sangat biarkan badan dimasukki makanan tak berkhasiat. mcm2 benda aku makan skrg. jadi kena kasi stop kalau tak melarat pulak (tak boleh berenti makan)

harap2 gaji naik la tahun depan. hahaha.. aku kan benda2 yang aku tak nak predict ni aku malas letak harapan. klu ada, kita hip hip horray.. kalau tak ada, tak perlu nak berdukacita sangat. baik kita manage je yang sedia ada ni elok2 supaya cukup serba serbi. daripada mengharap pada yang belum tentu. huhuuu..

ok dah. nanti sambung lagi.

Monday, 23 October 2017

Banyak cerita

kejung jari sebab tak tau mana nak start dulu. baiklah aku bertenang dulu.

Wednesday, 30 August 2017

Saje membebel.

Assalamualaikum.

aku rasa champion sangat hari ini sebab tak cuti untuk raya haji. selalu memang aku cuti dah ni. mungkin sebab esok pun cuti merdeka dan raya pulak lusa, jadi ada sehari esok nak prepare mknn utk raya haji. So tahun ni giliran aku, tak ada la travel jauh sangat, dan mohon tidak lah jem.

apa nak masak raya ni?

hari tu aku dah discuss dengan mama apa nak masak raya ni. rendang ayam of course. tapi daging tak payah la kan, kita tunggu qurban punya je. tapi aku mcm nak buat pulut kuning, sambal ikan bilis dan telur rebus.. fuhh.. semangat! hahahaha...

aku nak ngadu lah, semalam aku kena sound dengan Boss Besau. tapi aku tak tau apa salah aku, dia sound pun guna email je. cc pulak kepada boss boss lain. long story short, aku prepare report utk project department, tapi content report mestilah daripada setiap project leader. so part aku hanyalah fill in dalam report tu. hantar kepada management everyweek. tapi beliau ni tak pernah puas hati dengan report tu. boss aku selalu la kena panggil, pastu bgtau aku betulkan. tapi dia kata part aku dah ok, skrg part dia. since boss kata dah ok. aku pun ok ajelah. ape lagi kau nak argue kan. tibe2 smlm dia kena sound aku pun kena skali. aku tak guna common sense katanya. termenung aku kejap. aku belek2 lagi report tu. common sense untuk part yang mana? semua dah filled in. rasa nak nangis pun ada. boss aku pulak outstation, kalau tak boleh la aku tanya dia celah mana lagi tak complete report ni. you know what guys.. when your management says you are not good, u are not doing right, how do you feel? i felt dispointed  to myself. rasa nak bagi surat pun ada semalam.

so pagi ni, 2nd boss bagitau dia akan handle report tu. aku tanya dia "act, what is the problem with the report?" maka dia pun cerita, big boss highlight bahagian remarks. remarks tak jelas, aku mcm nak hantuk kepala kat dinding sebab all this while, boss aku yang outstation tu tak pernah highlight kat aku remarks tu problem. haihh.. walaupun remarks pun sepatutnya di tulis oleh project leader, tapi aku boleh la tolong highlight kat deme deme ni. tapi dah tak bgtau aku mana lah nak tau. 2nd boss aku cakap lagi "he said, aida tak tahu buat ke" jawapan dia mmg tak tau lah, satu sebab takde sape highlight kat aku, kedua, tu mmg sepatutnya di isi oleh project leader (untuk urusan project progress). alahai.. so aku harap benda ni settle la. rimas aku asik2 kena mark dengan big boss buat kerja tak betul. reputasi tercalar tau.

Aku pun rasa macam kena berhijrah la. rasa macam lama sangat aku kat office ni, rakan seperjuangan semua dah takde. semua dah berenti kerja tempat lain. tinggal yang baru2 je. tak ngam. boring, tak ada kawan. nasib baik ada melayu sorang buat kawan. dulu opis ni meriah, skrg semua stress je buat kerja, diorg happy sama2 diorg je, selalu aku kena tinggal.

tapi dalam usia begini nak pegi interview sangat lah malas, resume pun tak update. tapi aku nak tengok increment tahun depan klu tak memberansangkan, aku nak try n error cari kerja lain. aku ada lagi 6 tahun nak kerja. target aku anak aku masuk sekolah je aku nak berenti. masa tu pun hutang semua dah settle. PTPTN dah settle alhamdulillah. kereta lagi lagi 5 tahun. itu je hutang aku. takaful bulan2 wajib la bayar. itu boleh cover no problem.

korang doakan aku ye.

Wednesday, 16 August 2017

Suami Hensem

ada orang suka sangat bila orang puji suami dia hensem

kalau boleh dia nak suami dia dress up bagi nampak hensem di mata orang

apesal eh?

sebab aku lebih suka kalau suami aku ni 'hensem' depan mata aku

hensem di sini meliputi luaran dan dalaman

tak gitu?

tapi kalau hensem sangat pun susah jugak nak jaga kan. hahahaha


p/s: tak boleh blah bila ada orang suruh suami dress up ala ustaz biar nampak alim baik soleh. oh please.

Tuesday, 15 August 2017

Anak ke Cucu

Aku dapat soklan tu tadi masa tunggu laki pick up lps habis check anak kat hospital selayang.

thank you la uncle.

thank you.

crap!

Thursday, 10 August 2017

KRT FB Page

Lama tak bersiaran.  syok tak tengok muka monyet lama2? hahaha...


korang biasa tak baca cerita hal rumah tangga kat facebook page KRT? aku tak ingat la sejak bila aku like page ni. tapi lately memang ramai kan yang share merata rata jadi lama aku pun terjebak sama. cuma aku baca kalau tak panjang sangat la karangan hal rumah tangga diorg tu.

Macam macam masalah rumah tangga rupanya ye dalam malaysia ni. yang dasyat gila pun ada. yang kejam pun ada. yang macam mintak perhatian pun ada, dah aku rasa yang mereka cerita pun banyak dalam ni. kadang2 mcm cerita pukul 7 je gayanya. mungkin saja tak de kerja agaknya. atau saja nak jadi penulis novel tapi malas nak hantar manuskrip. hahaha..

ada orang kata tak elok bukak aib rumah tangga. tapi aku tak nmpk la mana aib nya sebab tak tau pun sape yang hantar dan siapa yang di tuju. cuma kadang2 diorg paparkan phone number tu memang yang terlebih rajin tu cepat je tangan dia google ataupun save nombor nak tengok muka orang tu kat whatsApp. hebat2 orang malaysia ni. stalker. walaupun tak ada kena mengena dengan diri sendiri.

bagi aku la kan, bila baca2 cerita mcm ni, boleh buat jadi pengajaran. kadang2 ada juga antara luahan tu tersipi sipi kat kita kan, mungkin selama ni kita tak sedar kita buat orang terasa. buat tu maksudnya salah. macam2 la lagi kan. maka dari sini lah kita muhasabah diri. aku ni senang je, kalau kau tengok benda ni at the negative side, kau dapat la negatif. kalau ko tengok benda tu at the positive, ko dapat la yang positif.

tapi dalam banyak2 benda dalam KRT tu aku paling tak boleh blah yang tukang komen tu le.. makcik makcik bawang tu. hahaha... seronok baca komen, walaupun kadang2 over sangat komen nya sampai menghentam abis abisan.. tetap kelakar. 

siapa la disebalik KRT ni. kalau dia buat duit kan, dah kaya dah dia. huhuhu.. apa2 pun jangan sampai terbuka aib sendiri. yang hantar masalah tu tak ada apa2... korang yang komen tu pulak terselak kain akibat keyboard warrior.

Tuesday, 1 August 2017

Ogos menjelma lagi

Semoga bulan ini akan datangnya sinar kebahagian, kesihatan yang optimum, dan senyuman seluas lautan 😉

Monday, 31 July 2017

Jangan Jadi Monyet, MONYET!

Keluar dengan laki orang
Tahu orang tu dah berbini
Tahu orang tu dah ada anak
JANGAN JADI MONYET

Berhubung dengan laki orang
Morning Call? Subuh Call? Dah Makan ke belum? Dah berak ke belum?
Pergi cari si bujang atau si duda
JANGAN JADI MONYET

Bertepuk tampar, bergurau senda pastikan betul tempat nya
Takut esok esok kaum keluarga kau terkena perkara sama
bila orang kata kifarah, kau kata ada aku kisah
JANGAN JADI MONYET

Bila ditanya kenapa keluar dengan laki orang
Jawapan kau dia yang ajak
tapi kenapa kau tak tolak?
JANGAN JADI MONYET

Lelaki dan perempuan saling memerlukan
cari cari jodoh kawen cepat cepat
nak pergi masuk jamban pegang tangan pun tak de hal
JANGAN JADI MONYET

#silapergimampus
#silapergijahanam
#silajanganperasan
#akutakcakapsiapasiapapun
#pergimeninggal

Thursday, 27 July 2017

Diet mengikut kumpulan darah


Korang pernah ke diet ikut blood group? menjadi tak? aku serius tak pernah dengar sampai lah aku ada baca kat satu IG coach ni dia kata why not try diet ikut blood group.. hurmm macam menarik je kan? jadi aku pun google.
ada beberapa juga yang aku jumpa. isi lebih kurang sama je. so ini lah kesimpulan daripada googling aku. Sebelum tu korang kena tau la ape jenis darah korang ye.. macam aku A+

Sumber pertama 👉 link

Kumpulan darah jenis A : Sesuai jika anda memilih untuk menjadi ‘vegetarian’ kerana individu dari kumpulan ini digalakkan memakan banyak makanan berasaskan tumbuhan

Sumber kedua 👉 link

Darah A

Digalakkan
Dibenarkan
Tidak dibenarkan
Protein

Ayam, ayam belanda
Daging lembu, babi, kambing, rusa, kijang, itik
Makanan Laut
Cod, ikan mas, kerapu, makarel, ikan siakap, salmon, sardin
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Barracuda, kaviar, beluga, lala, ketam, udang sungai, katak, lobster, kerang, tiram, sotong, kura-kura
Tenusu

Yogurt, mozzarella, keju kambing, susu kambing
Semua jenis keju yang lain dan susu
Lemak
Minyak zaitun, minyak flaxseed
Minyak canola, minyak cod liver
Minyak jagung, cottonseed, minyak safflower, sesame
Bijirin
Kacang, labu
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Kacang Brazil, cashew, pistachio
Kacang
Kacang hijau, kacang hitam, black-eyed peas

Tamarind, kacang merah
Gandum
Buckwheat, amaranth

Graola, wheat germ, wheat bran, durum wheat
Roti & Mi
Roti (Essene, Ezekiel, tepung soya, sprouted wheat), kek nasi, tepung (oat, nasi, rye), mi, pasta
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
English muffins, roti (high-protein whole wheat, multi-grain), matzos
Sayur
Halia, bawang, broccoli, lobak, bayam, labu, dandelion, okra, tofu

Pepper, ubi kentang, yam, tomato, mushroom, eggplant
Buah
Nenas, cherry, apricot, anggur, lemon

Tembikai, tembikai susu, manga, betik, kelapa, oren, tangerine
Rempah
Tamari, miso, sos soya, halia

Vinegar, pepper
Perasa


Sos tomato, mayonis
Minuman
Aloe vera, green tea, red wine, kopi

Bir, soda, black tea

Sumber ketiga 👉 link
Jenis A. Perlu makan makanan soya, bijirin, sayur-sayuran organik dan melakukan senaman yang lebih lembut.

Sumber keempat 👉 link 
DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

hah banyak wey, yang pasti nya aku kena makan lebih banyak sayur la lepas ni. adoii sayurrrr oh sayurr... telan spirulina je boleh tak? hahahhaa...