Wednesday, 11 July 2018

Kenapa Asyik Tukar Blog?

ramai juga yang tanya soalan begini

sebab

LUPA PASSWORD WEH 😆😆😆😆

Wednesday, 7 February 2018

Bersalin..... Doktor Lelaki vs Doktor Wanita?

beberapa hari lepas, aku nak share satu facebook status daripada seorang doktor wanita yang bertugas di London hospital. Hospital mana aku kurang pasti sebab aku tak selidik facebook dia tapi aku percaya dia seorang melayu, sebab post dia dalam bahasa melayu.

isu nya adalah seorang suami nak DOKTOR WANITA SAHAJA yang check keadaan bini dia (mengandung) walaupun bini dah separuh mati tahan sakit pinggang. belum time nak bersalin tapi sakit pinggang yang teramat sakit katanya. terpaksa tahan sakit 3 jam sebab si suami tadi terjerit jerit dalam wad kalau diajukan supaya doktor lelaki yang periksa bini dia.

Ya Allaaahhhhhh suami nye pun. kenapa sampai macam tu sekali biarkan isteri tahan sakit sampai 3 jam? Siapa yang zalim ni?

bila flashback waktu mengandungkan irsyad, di KK aku pernah sekali di scan oleh doktor lelaki (scan yang lain doktor perempuan yang buat). waktu tu first time nak scan tapi dapat pulak doktor lelaki, kasar. ditekan tekan perut aku, mungkin tak jelas agaknya kat screen scanner tu. lagi satu dia mmg tak pandang pun perut aku tau. dia suruh aku baring, suruh selak baju dan turunkan skirt, dia bagi aku tisu suruh selit kat kain supaya tak kena gel tu. pastu dengan masih tak melihat perut aku dia press gel tu tah ke mana mana pegi nya nasib baik tak kena baju. pastu dia tekan2 pun tah ke mana mana. eh aku rasa annoying sangat masa tu tau. rasa macam nak cakap je "doktor buat elok elok sikit boleh tak. saya bukannya bogel pun!" itu kisah di KK.

semasa check up di hospital tak ada masalah, sonographer semua wanita. cuma semasa aku dah warded tunggu time nak masuk labour room, 3 kali kena seluk. 2 kali doktor wanita (orang yang sama), 1 kali dengan doktor lelaki. 1st seluk doktor wanita (di ward), 2nd seluk doktor lelaki (di ward), 3rd seluk doktor wanita (di LB). masa mula mula doktor wanita tu seluk rasa nak muntah pun ada, terasa sangat dia pusing pusing jari dia dalam vagina aku. terus rasa fobia. Dalam 8 jam lepas tu bila doktor lelaki datang nak check bukaan, aku dah siap siap pegang tilam kiri kanan dan tutup mata. tibe2 dia kata "ok dah, ni dah 5cm ni, kita hantar you pergi labour room ok". tak rasa apa pun tiba2 dah settle. hahaha.. poyo sangat aku sampai tutup mata bagai. tapi ngeri kena seluk datang balik bila kena seluk dalam LB dengan doktor wanita yang 1st tadi, sakiiittttt...

tapi doktor wanita tu baik. cuma cara kerja kasar. ataupun doktor lelaki tu memang soft orang nya. cakap pun soft je. so rezeki aku la kan rasa dua dua tu.

cakap pasal rezeki ni, aku percaya pada rezeki Allah bagi. lagi lagi bila mengandung, rezeki kita sebenarnya kalau dapat doktor yang baik atau doktor yang kurang tatasusila dalam berkata kata tapi kerja tiptop je. ataupun nurse yang sentiasa tersenyum walaupun di akhir akhir syift masih kena attend patient atau nurse yang mekap tebal tapi tak senyum dan marah marah. semua tu rezeki dan ujian Allah. aku pun merasa dua dua tu. bagi aku kalau sorang dua je nurse yang macam tu perangai nya, kenapa kau nak kena spoil kan mood kau? chill lah. dia dalam marah marah pun dia attend juga kan. cakap je terima kasih sebab bantu saya. puji lah mekap dia cantik walaupun haukk hahahhaa..

irsyad hari pertama dan kedua hospital bagi formula milk sebab susu aku tak keluar langsung. (diorg bagi tanpa pengetahuan aku, aku tahu pun sebab bila nurse hantar anak, anak muntah susu banyak) Kau nak cakap tak boleh ke? kau nak marah marah ke? atau kau nak biar anak kau tanpa makanan lepas tu gula drop? instead of merepek repek cakap nurse selamba feed anak dgn formula tanpa kebenaran, why not kau say thanks sebab jaga anak kau sebaik mungkin dan nurse keep suruh aku bf anak aku untuk ransang pengeluaran susu bukan nya dia simpan je anak aku kat nursery tu.

lagi satu aku nak cakap, orang kita ni terlalu taksub dengan sesuatu. bila orang kata macam tu atau dia google google jumpa sesuatu.. memang dia simpan ketat padat dah pendirian dia tu. apa orang cakap tak hirau dah.

contoh:

1. jangan bagi doktor lelaki sentuh sikit pun. tapi pergi hospital fully kerajaan. bila suggest ambil pakej FPP (sebab swasta mahal) still cakap mahal.

2. jangan feed anak dengan formula sebelum umur 2 tahun. maka tetaplah pendirian walaupun anak jadi tak cukup nutrisi. ibu pulak sibuk nak diet. makan sikittttt je dan malas nak pam. penat lah ape lah. ada tu pam susu pun tak beli. ada jugak yang aku jumpa, breastpump pun tak beli! Allahhhhhhhhuakhbar!

3. hantar pengasuh nanti macam macam jadi. ha ini paling aku meluat sangat kalau terbaca di mana mana. kalau ibu decide nak berhenti kerja sebab nak jaga anak, its your choice. nak hantar BS/Taska its your choices too. tapi jangan lah sampai cakap kepada ibu ibu yang hantar anak kat taska/BS ni kejam. lepas tu keluar la tazkirah, berhenti kerja sebab jaga anak tu mulia. dah tu hutang piutang aku ni kau nak bayo kan ke? tak sanggup la aku nak tengok laki aku sampai rebeh bahu kerja nak tanggung anak bini. lain lah kalau laki aku gaji 10k sebulan.

daripada kita bebankan kepala kita dengan masalah orang lain, dan kemudian menghantui pulak kehidupan masa depan kita sebab terbawa bawa.. kita rujuk lah pada yang pakar. doa pada Allah. cari pendapat daripada pelbagai sumber kemudian tengok yang mana sesuai untuk kita. jangan ikut orang. kadang kadang orang yang kita tengok tu luar je ada ada.. belakang makan pun bercatu. not good.

Thursday, 1 February 2018

Blog Dulu dan Blog Sekarang

Selamat menyambut hari Wilayah. Tenang sikit jalan hari ni. tak jammed. aku saspek eesok pun mesti ada yang tambah cuti kan? happy Holiday everyone.

Blog aku dulu nama dia aidanisme. tu kan header aku ada tulis aidanisme blog. dalam banyak banyak nama nak cari, aku lebih selesa guna aidanisme. aku sendiri yang reka sebab masa tu tengah hot dengan isu vandalisme. rasanya dalam 7 tahun lepas masa aku kerja UiTM dulu. hari hari asik dengar pasal  vandalisme jadi aku tukar la kepada aidanisme. hahaha..

blog ni aku pakai email lain, sebab nya dulu aku lupa password google aku yang sync dengan blog aidanisme tu. malas nak trace sebab aku dah try banyak kali kot tapi tak dapat dapat gak. jadi buat je email baru, sekali dengan blog baru. RIP je la blog lama tu. dah la bukan 1 blog dalam tu, tak silap aku ada 3 blog jugak. biarkan je la. perkara yang lepas jangan di kenang. hahahahha

blog ni pun lepas aku create, terbiar sepi. sebab busy hari hari kat office. lagi pun masa tu life boring kot. pergi kerja, balik kerja. tu je la. nothing to appreciate kononnya. bunyi macam kufur nikmat je kan. Astaghfirullah.. tapi kalau hari hari cerita benda sama pun boring. jadi itu yang terbiar sepi je. tambah tambah lagi skrg dah macam macam apps ada. dengan facebook, instagram yang boleh buat live. ada FBS/IGS. Blog macam dah tak relevan je. tapi masih ada yang guna platform blog untuk kongsi perihal semasa. antara blog yang masih aku bukak dan baca blog kak dianaishak, blog kak filla, blog kereta mayat, blog kak moon, blog elissmie, blog peej. lain2 kadang kadang aku baca juga cuma jarang jarang.

tapi aku mmg tak boleh lupa la insiden blog yang menyebabkan sedara mara bergaduh dan tak bertegur sapa walaupun sebenarnya salah faham je. semua orang tak salah apa pun tapi sebab sorang tu je yang suka buat cerita hikayat 1001 malam, habis semua orang berkelahi. aku harap si polan tu insaf la sebab aku masih dengar dia buat perangai. umur dah makin meningkat ni semua orang dah berkejar buat kebaikan. aku pun bukan la baik sangat, masih lagi bertatih nak jadi baik. cuma bagi aku klu kita ni nak buat jahat, jangan susah kan orang lain dan jangan kacau persaudaraan orang lain. tapi tak mungkin la kan. kalau kita ponteng sekolah pastu kantoi, cikgu mesti panggil mak bapak p sekolah jugak kan? so... tak payah la jadi jahat. nakal2 je la sudah. orang pun tak sakit hati sangat.

aku try search blog blog lama aku, tapi 2 aje yang aku betul betul ingat nama blog tu. huhu.. wedding blog ni memang kenangan sangat.

ourweddingoftheyear.blogspot.com

aku tak pasti kenapa aku private blog ni.

Monday, 29 January 2018

Petisyen Membantah Logo Visit Malaysia 2020

hari isnin, 29 January 2018. lagi 2 hari nak habis dah January, cepat betul masa berlalu. setakat ni pencapaian aku adalah dapat kontrol portion setiap kali makan. semoga berterusan lah hendaknya.

aku nampak logo Visit Malaysia 2020 ni merata tempat orang share. mula  mula tengok mati mati aku ingat logo lama, tapi kenapa up balik? tapi tengok lagi sekali (dengan pakej baca setiap inci logo) eh 2020? eh logo baru? bila aku click gambar tu, berderet orang maki hamun logo tu. di antara makian yang aku baca  :



What Say You

- So outdated. Mmg mcm lukisan tadika.

- 'So colourful' adoiiii
 

- RIP Illustrator. RIP Photoshop.
 

- logo crop paste (with lol emoticon)
 

- This is so embarrassing 😑😑. We got so many talents throughout the country and this is the best we could come up? Next time, do a competition and let rakyat submit their works to ministry. So many people in the ministry and no one talk about how basic this is?? Come on old people. Let the young do what they can. This is old people taste.
 

- Like..seriously? Seriously? Really? Macam logo dari silibus Graphic Design 101 Logo For Dummies.

aduh aduh aduh sakitnya tuh di sini. cukup lah aku bagi 5 komen untuk kita semua tatap di blog ini. tak sanggup aku nak paste lagi walaupun aku cari cari juga komen membina atau komen memuji artwork orang ni, tapi nan hado. hurmm serius lah wey.. ini je designer kita boleh buat? dengan penyu pakai spek tu ko ghase cukup cool dah ke? aku ghase nak penampor je penyu tu tau.

tapi ada juga orang yang kata, jangan komplen, jangan menyibuk, let they do their work. you know nothing. ok, lets shut up dan sign this petition then. Click Here

aku dah sign, korang bila lagi?

Saturday, 27 January 2018

Penolakan 2% daripada gaji semasa untuk Sistem Insurans Pekerjaan (SIP)

Dah gaji ke korang? dah tengok slip gaji?

Ramai yang sakit hati pasal SIP ni kan? lebih sakit hati bila tiba2 tengok slip dah tolak tanpa ada proper announcement pun daripada company. busy sangat HR korang. oh ye sebelum ada yang tertanya tanya, penolakan SIP ni utk private sector je. ini ada sedikit penerangan yang company aku bagi.

APA ITU SIP?
Sistem Insurans Pekerjaan, (SIP) mula dilaksanakan pada Januari 2018 sebagai satu jaringan keselamatan sosial yang bertujuan membantu golongan pekerja yang kehilangan pekerjaan untuk mendapatkan bantuan kewangan dan mencari pekerjaan baru.

KADAR CARUMAN
• Kadar caruman bagi Sistem Insuran Pekerjaan (SIP) adalah daripada 0.2% syer majikan dan 0.2% syer pekerja daripada gaji bulanan pekerja.

• Kadar caruman adalah tertakluk kepada Jadual Kedua Seksyen 18 Akta Sistem Insurans Pekerjaan 2017. Semua majikan sektor swasta perlu membayar caruman bulanan bagi setiap pekerja. (Dikecualikan kepada penjawat awam, pekhidmat domestik dan yang bekerja sendiri)




redho ke redho? 😑

Friday, 26 January 2018

Musim anak demam dan jangkitan virus.

Musim anak anak demam sekarang ni kan? virus pun ada macam macam jenis sekarang ni. mungkin baru masuk sekolah ni dan sebelum tu masing masing pergi bercuti tah ke mana mana. virus berjangkit agaknya. mungkin juga ada yang masih belum hilang penat bercuti, kena pergi sekolah pulak seharian. immune badan belum betul betul kuat. break the ice.. aku dulu tak pernah pegi sekolah agama. aku pernah tanya arwah ayah aku dulu, kenapa aku tak pergi sekolah agama macam kawan kawan aku yang lain? kalau tak silap aku, ayah aku jawab sekolah tu dah penuh masa ayah aku nak pegi daftarkan aku. tapi mak aku pulak cakap dia takut aku penat. tah mana satu betul pun tak tahu hahaha... jadi subjek agama kat sekolah kebangsaan memang aku tak pernah dapat markah tinggi, dan mak aku pun tak pernah marah. tapi jadi bahan ejek kawan kawan lah. cuma bila aku tengok skrg, yang score subjek agama kat sekolah dulu, skrg boleh tahan seksi. hahahha..

kenangan kan waktu sekolah. tapi kalau orang tanya nak tak kembali ke zaman sekolah tak, jawapann aku TAK NAK.

copy daripada IGS sendiri

Anak aku demam malam semalam. panas badan dia. ada selsema sikit. kelmarin aku perasan dia selsema sikit, jernih je selsema tu dan sikit je , tak heavy mana pun. itu pun kadang2 ada kadang2 tak ada. jadi aku tak bagi dia apa2 ubat. cuma aku tak pantang kan makanan dia je. selalu klu nmpk dia selsema aku terus off semua biskut, buah. aku masak kan dia makanan yang berasaskan kunyit dan bawang putih. contohnya macam masak lemak dan singgang. aku baru je plan nak masak lemak ayam hari ni untuk bekal dia, dia demam pulak. jadi aku masakkan bubur je. pagi tadi sebelum ke rumah babysiter, dia dah makan bubur semangkuk. oh pagi tadi dia dah ok sikit, ada dedar sikit je. lepas makan bubur semangkuk dah boleh menyanyi nyanyi. aku harap lega la demam dia hari ni.

hari ni aku lambat sampai office. sebab dalam otak aku dah set nak EL. tapi bila tengok anak aku mcm ok je, boleh mandi (ingat nak lap2 je, tapi dia pulak yang jirus diri sendiri dengan air paip), pakai baju pun happy. cuma bila nak makan ubat tu, hurmmmmmm "nak lagi ubatttt" walaupun umi syukur sangat anak umi ni tak perlu nak berperang bila makan ubat, tapi jenuh jugak nak berperang nak menerangkan pada anak umi, tak perlu lah nak makan ubat tu sampai habis sebotol. haisyhh. macam macam tau.

Office aku masih belum settle lagi orang baiki air-cond. diorg ni pasang air-cond baru. uuuu yang lama ni pun sejuk sampai tulang, pasang baru pulak.... aku rasa aku perlu bawak sweater eskimo aku tu lah nanti.

aku nak p usha www.sometime.asia kejap, ada sale beg reject. kot2 jumpa yang berkenan dan murr murr nak rembat satu. #resolutionwhat

Thursday, 25 January 2018

Company bagi benefit lagi.. Yahoooo

Hari ini kat level department aku ada maintenance air-cond datang  tengah repair air cond. sebab nya hari tu air air-cond menitik nitik. mula mula setempat je, lama lama banyak tempat pulak. maybe diorg ni repair benda la kot. officemate semua kena p duduk kat bilik training. tinggal aku dan beberapa orang yang tempat nya tak effected je. sebab diorg ni bukak siling pastu drilling la.. ketuk ketuk laa.

Bising la sikit kan sebab drilling.. ketuk ketuk, boss aku tanya tak nak pindah ke sebab bising. aku berfikir fikir jugak tadi tapi skrg dah tak bising dah, hurmm ok lah kot. huh! baru aku cakap dah tak bising, sekali dengar dia mengetuk pulak hahahaha.. hampeh sungguh.

Dari pagi tadi sampai lah pkl 3pm ni aku tengok diorg ni buat kerja, rasa gigih nya diorg ni. wayar dah la besar besar, dah tentu berat. gigih cari rezeki. lepas tu semua macam tahu kerja masing masing, tak perlu arah arah sangat. bagus kan macam tu. kalau tengok orang kerja macam ni, aku teringat cerita kabinet dapur aku yang hampeh tu. ntah orang tu hidup lagi ke tidak.

Kisahnya, kabinet dapur aku tu, aku dah terangkan kat dia nak begini begini begini. boleh buat tak? ok boleh katanya. biasa buat katanya. bila siap lain pulak jadinya. bila kita tanya kenapa tak buat ikut spec yang kita bincang, kata kata dia aku ingat lagi sampai sekarang, dan mungkin aku akan ingat sampai bila bila "nak buat macam ni mahal ni, kena cari kat ikea adalah jual, mahal". aku sampai confuse masa tu. aku bayar, bukan aku minta dia sponsor. atau dia nak cakap aku tak duit nak bayar agaknya. yelah, 8 tahun lepas, muka pun muka budak budak lagi, selebet je agaknya. masa tu kalau ikutkan rasa, aku nak mintak dia pecahkan balik semua kerja kerja dia tu. dan aku taknak bayar. tapi laki aku pujuk pujuk, rezeki kita dapat macam ni. selepas pada tu ada lagi masalah. tapi malas aku nak bukak cerita. cerita yang ni pun sakit hati aku rasanya.

Sedang aku menulis ni. tiba tiba email daripada HR masuk. terus hati ku berbunga bunga. nak tahu apa dia

Dear Colleagues,

Kindly take note that with immediate effect, we will now enjoy the following additional benefit:

Dental claim of RM200 per annum for employee only

Optical claim of RM300 per annum for employee only. 

Yahooo!!!! boleh la aku tunaikan hasrat diri sendiri nak buat spek (tak yah guna duit bonus) hahahha.. Thank you Rejit! eh Rexit!

Wednesday, 24 January 2018

Hari Selebet Aku

Pagi ni aku bangun lambat weh. kemain tulis resolution semalam kan, terus bangun lambat. ngam pukul 6.59am aku terjaga. tu pun tak ada nak kelam kabut. terkebil kebil gak lagi atas katil. aku kejut laki aku dia yang melompat sebab dia belum solat subuh. aku macam biasa lah, lepas solat aku tido balik, hahaha..

Dalam terkebil kebil tu aku berfikir sebenarnya. nak masak apa untuk bekal irsyad. nak sesuatu yang pantas dan mudah di pagi yang lambat ni. Nasi goreng dah masak semalam. nak masak mee goreng, mee dalam freezer pulak. lantas aku membuat keputusan untuk masak lauk kegemaran ramai (kegemaran irsyad dengan umi je pun) iaitu telur masak kicap. pantas jugak ni, 5 minit dah siap.

Resepi telur masak kicap cara pantas.

bahan : telur, bawang merah, bawang putih, carrot dan kicap manis.
 
cara : goreng telur dulu ke tepikan. pastu bawang merah (hiris) bawang putih (ketuk) tumis, letak air (kuah), letak kicap, letak carrot. biarkan sekejap, pastu letak telur. mesra kan telur dengan kuah. siap. aku tak letak garam/sos tiram. masak untuk anak kan, tak payah macam2 sangat. kicap tu pun ada MSG banyak. so kita pandai2 lah less kan bad food untuk anak anak.  

ini cara pantas lah, kalau masak betul2 meriah lagi bahan bahan yang aku guna. hihi..

ok sambung cerita. pukul 745am kitorg keluar rumah. laki aku decide untuk p opis dia dulu. sebab punch card dia kalau merah (lambat) nak kena cari pegawai untuk sign pulak. leceh dan tak syok katanya. aku di sini tak pakai system punch card. aku pakai system login attendant. kalau lambat tulis reason. nanti report keluar aku sign je la sambil sengih sengih kat bos kalau bos complaint. hahaha..

hari ni aku selebet weh. aku makan breakfast pagi tadi sambal nasi lemak jatuh kat tudung aku. eh bukan sambal je tau. nasik.. ikan bilis.. pun ada. bila aku ngadu kat laki aku, laki aku geleng kepala je sambil senyum dan berkata "kalau tak comot bukan awak la". hurmm hahahahhahahah betul lah tu tapi kenapa tudung kerjaaaaa. aku try gak basuh kat singki kedai tapi tak berjaya. hampeh betul. aku rasa nak bukak je tudung aku masa tu, nak gonyoh gonyoh macam kat rumah.. tapi kang viral pulak kat facebook. jadi aku redho je la. so sampai je office tadi aku pun bukak tudung dalam toilet aku sental dengan body wash yang memang sedia ada dalam toilet tu. Hilang! phew. tapi lencun la tudung aku. eyy selebet sangat tau. adoiii... ni pun ada sikit lagi tak kering. mujur ekon full blast. kalau tak aku jemur diri kat luar nun. 

aku copy gambar kat IGS aku je. aku snap masa kat kedai makan.
dalam gambar macam tak nampak je tapi sebenarnya merah sambal tu merahhhhh sangat.


eh dah lama aku tak membebel kat blog macam ni. syok pulak. aku tak tau la sapa yang akan baca blog aku ni. sebab blog ni blog baru dan aku tak expose sangat nama blog walaupun kat profile IG ada je aku letak. alah tak kisah la kan sapa yang akan baca pun. bak kata mak aku, klu tak nak orang tau, jangan la cerita. hahahha..     

Tuesday, 23 January 2018

New Year Resolution

sekali lagi aku upgrade blog aku. untuk kali ke berapa pun tak ingat. aku ni tah ada penyakit ke hape ada rasa tak cantik.. rasa tak kena je aku pun upgrade. tapi sebab dah lama meninggalkan dunia designing. ke laut la sikit upgrading aku, pakai pun template je. haha..

selamat datang 2018.

Azam baru aku ada beberapa yang aku note down dalam kepala. so hari ni nak tulis kat sini, senang aku nak manage. harap harap tahun ni tahun kebaikan untuk aku.

Pertama : Nak turun berat badan 10% daripada berat sekarang. current wait biarlah rahsia. kihkihkih

Kedua : Nak bangun awal pagi sebelum subuh setiap hari. setakat 23 hari di tahun baru ni, baru berjaya 7 kali. So not productive...

Ketiga : Nak kurangkan makan di kedai. Jadi hari hari aku kena fikir la nak masak ape. Laki aku pun dah keluarkan buku buku resepi yang aku beli masa tahun pertama kami khawin tapi tak pernah pun aku masak guna buku resepi tu hahahahaha..

Keempat : Nak buat rumah aku tu jadi seminima mungkin barang2 nya. So yang lebih terlebih aku nak letgo je.

Kelima : Berjimat dalam hal shopping. Aku sekarang gila beli barang designer lah. memang lah puas hati sebab barang nampak sangat kualiti tapi bahaya jugak kalau selalu sangat. huhuhu

Azam kali ni memang tak pernah aku azamkan pada tahun tahun sebelum ni. dan aku harap aku boleh fokus sampai hujung tahun. 26hb ni gaji + bonus + increment akan diketahui. Walaupun aku selalu bersikap redha dan tak pernah mengharap setinggi gunung, tapi moga moga ada sinar harapan pelangi. baru lah semangat sikit nak stay hahahaha...

Aku kan setiap tahun aku akan list down barang2 yang aku nak beli (tadi kata nak berjimat). tapi yang aku nak beli ni memang aku dah aim lamaaaaaaaaa gila.

1. Sofa Kivik 3 seater IKEA. sebab dah jenuh nak duduk atas lantai dan kesian kalau orang datang rumah (lagi lagi orang yang susah nak duduk bangun)

2. Tempat Toys Irsyad yang proper. aku ada nmpk kat IKEA jugak. tapi yg ni tak urgent. aku cuma nak rumah nampak organized je.

3. Meja Kopi. tapi aku tengah fikir jenis macam mana nak beli sebab rumah aku tak berapa luas untuk meja kopi sebesar alam.

4. Tukar spek mata. Bingkai dah ada, laki aku belikan masa Focus Point buat jualan gudang. so nanti dapat bonus aku nak ke kedai cermin mata. Power aku ni tinggi, dah aku nak buat sama mcm cermin aku skrg ni, klu cuaca panas dia jadi macam spek hitam (apetah nama saintifik). so aku mmg tggu bonus je. sayang nak pakai duit gaji.


so inilah resolution aku untuk tahun ni. yang lain2 benda kecik2 yang nak ubah tu, tak yah la cerita kot. contoh macam tak nak delay2 lipat kain, tak nak makan fast food, nak makan buah banyak banyak. hahah tu benda tiap2 tahun punya azam. kadang2 sampai kadang2 tertinggal. Semoga semua nya Allah perkenan. Amiinn