Wednesday, 30 January 2019

Isteri selalu fikir benda ni tiap2 hari

hari ni nak masak apa ye?

bosan sungguh aku memikir benda ni.

nak makan kat kedai aku malas. dengan anak mmg time nyusu+tido pulak maghrib2 tu.

mungkin aku nak soh laki aku beli satay la malam ni. tapi makan burger pun best. lama tak makan burger. last aku makan sebelum bersalin. tu pun tak habis, aku letak kat atas drawer kat katil tu, tapi tak lama tu aku tertido, bgn ingat nak sambung makan, tgk2 dah takde, cleaner dah buang. sabo je la.

oh mee pun ada kat rumah. masak mee pun boleh gak. aku mungkin boleh makan left over nasi malam tadi sbb aku masih lagi pantang mee. hurmm bagus juga tu. mee simpan lama2 nanti dah tak elok pulak. lagipun nak cuti CNY ni, balik kampung lagi la takde orang makan.

baiklah. kita masak mee goreng je malam ni ye semua. tak pun masak mee kungfu. lain sikit. hurmmm sedap tu. mudah dan cepat. hahaha..

ok aku nak p mengepam. babai

Tuesday, 29 January 2019

Berat Badan Selepas Bersalin.

eh korang, aku mengantuk sangat ni, jom sembang!

sekarang ni berat aku 75kg. masa sebelum mengandung izzah 88kg lepas habis pantang 44hari 80kg. hurmm lambat lagi aku nak dapat 70kg ni. target aku nak capai 65kg. bila nak capai tu tak kisah la janji capai berat tu sebelum aku mengandung balik, hahaha...

aku rasa aku tak kurus pun wey walaupun orang sekeliling aku cakap aku kurus. tah la mungkin sbb aku tak de beli baju baru lagi, aku layan baju yang ada je. tah le aku rasa mcm tak loose pun baju2 tu semua. hahaha... macam malam tadi, laki aku ni ada tabiat suka gigi lengan aku ni, jadi semalam pertama kali lepas aku bersalin ni dia gigit sbb bosan anak tidur awal. tibe2 dia kata "eh mana isi? kulit je ni.. tak best dah gigit". huh.. kurus la tu kot ye?

aku perasan jugak kali ni aku tak berapa minat nak makan makan makan makan mcm time breastfeed irsyad dulu. malas nak mengunyah pun ada. minum air mmg laju la. smp kan tibe2 je aku rasa lapar gila baru aku carik makanan. tabiat ni sebenarnya sejak aku mengandung izzah. tak berapa nak makan sangat. berat pun asyik2 turun sampai kena refer doktor. aku makan la mcm biasa, cuma kuantiti tu sikit. makan sikit je pastu dah rasa kenyang. masa 8 bulan tu baru aku rasa nak makan kek la, McD la, aiskrim la, masa tu berat aku naik 3kg. tapi misi KK tak cakap apa pun, mungkin sbb dah nak bersalin kot.

aku memang tak nak la gemuk2 dah wey. susah nak carik baju. macam dulu2 tu la kan. susah carik baju. dah slim sikit baju la mudah sikit. baju pun tak de mahal sangat. ye lah baju plus size kan mahal sikit. kain lebih katanya. hahahaha.. kalau korang nak tahu last kegemukan aku adalah berat 110kg. wuuhuuuuu.. baju 3xl tu muat2 je. masa tu aku tadah je telinga bila balik kampung laki aku. macam2 la kena perli.. dapat soklan pun menyakitkan hati je. "berat berapa la ni?" sedih tau nak jawab hahaha... lagi2 kalau kau menjadi bahan rujukan orang untuk membandingkan saiz kegemukan. mcm "gemuk lagi dari aida tu, hah gemuk la tu". pasrah je aku time tu tau. pasghah dalam tangisan wey. hihihi..

padan la muka kan, sapa soh gemuk sangat.

tapi skrg ni badan aku ni saggy. bergoyang goyang. mungkin sebab tu aku tak rasa aku kurus sikit berbanding sblm pregnantkan izzah. kalau saggy ni tak le buat ape ni, kena workout la baru cantik balik. lagi kurus lagi saggy nanti. jenuh menggeleber. noooooo....... tapi buat masa skrg masa aku kat rumah sangat terhad. balik je aku masak, lps tu tidokan anak2, prepare barang untuk esok (susu, baju2, lauk irsyad, kemas2 hall sikit), sudah semua tu kalau perlu aku pam, kalau tak perlu aku tido je. nanti aku cari time untuk workout. aku takut aku tak bangun je esok nya kalau workout tgh2 malam tu.. dah la esok nya koman2 530am dah kena bangun. tapi apa pun diri sendiri kena jaga jugak kan. insyaAllah nanti aku carik masa tu.

ok lah aku nak p mengepam jap. nanti sambung sembang lagi. nak sembang pasal apa?

Monday, 28 January 2019

Selamat Tahun Baru 2019

Assalamualaikum.

Hello everyone.

Selamat tahun baru. dah nak masuk bulan 2 baru aku teringat yang azam tahun 2019 ni nak penuhkan entri blog. hurmmm harammm... hahaha. terkejar kejar aku kat office ni skrg. email masuk berdesup desup lepas tu cukup time nak mengepam pulak. jadi i am fully occupied kekdahnya.

Alhamdulillah, Nov 2018 aku selamat melahirkan anak. perempuan kali ni, alhamdulillah. percaturan Allah tu indah sangat. tak tau nak kata macam mana. tak minta Dia bagi. bila minta minta Dia lambatkan pemberian. Adalah sebab dia tu kan. hanya Allah yang tahu.

aku selalu cakap dengan laki aku, kalau nak mengandung, aku nak sampai anak wean off dulu. aku tak boleh nak banyak2 kerja dalam satu masa. bila asyik2 cakap benda sama, elok anak wean off terus mengandung. Allah dengar setiap kata kita. azam 2019 ni juga aku nak cakap benda yang baik2 aje. susah jugak tu aku rasa sebab kadang2 fikiran pun ke laut jugak. hihihi..

increment tahun ni tak memberansangkan sangat. boringggg.... malas nak fikir. nanti sakit hati. apa nak buat kan. makan gaji, terima aje lah apa pun selagi tak kacau benda2 yang sensitif. walaupun dah berapa tahun aku minta tempat solat yang proper, tak dapat dapat. kita positif je lah. solat mana mana pun ok je. janji boleh solat. aku ni malas nak fight benda yang susah nak dapat dan aku ni juga jenis malas amik tahu apa orang kata. aku dah penat terkocoh kocoh kat rumah dengan anak anak dan suami. jadi kat office ni aku lebih suka buat kerja aku je. membawang tak perlu. ye lah namanya pun office. buat kerja office je lah. heh.

sebab tu juga aku masih bertahan di sini. walaupun rakan sekerja aku silih berganti. ni ha orang meja sebelah aku ni pun aku rasa dah lebih 5 kali berganti orang. hahahaha.. aku je mereput kat sini.

aku banyak nak cerita ni, tapi aku lapar la. aku g makan dulu la ye. nanti sambung. kang sambil2 makan aku fikir nak cerita apa dulu.