Tuesday, 4 April 2017

Buaian dan Walker, perlu atau tidak?

gambar google
 
buaian atau walker, dua dua aku tak pakai sebab keluarga aku tiada budaya itu, jadi aku rasa tak perlu. jangan melenting dulu, aku tak kata kalau korang pakai tu tak elok, cuma aku tak ada budaya berbuaian atau berwalker ni, jadi tak nmpk dimana penting keperluan nya. itu je.

masa aku kecik2 dulu,ada makcik aku a.k.a adik mak aku yang sangat gigh mengangkut buaian besi tu kemana sahaja diorg pergi, ke rumah aku, ke rumah nenek, ke rumah sedara mara, mungkin klu pergi bercuti juga diorg bawak agaknya. gigih ok. sangat gigih. dan susah la nak cari suami yang gigih mcm tu jugak kan.

orang tanya aku, kenapa tak nak pakai buaian? kenapa taknak pakai walker?

jawapan aku.

1) awal2 lagi masa selepas deliver, doktor kanak2 dah pesan macam2 benda : satu- menyusu sehingga 2 tahun. dua-start rancang 2nd baby bila anak umur 18bulan. tiga-strictly no walker untuk pembentukan tulang blkg yang bagus. empat-no buaian sebab boleh menyebabkan kecederaan. tapi aku tak tanya pulak cedera apa sebab time tu mengantuk sangat jadi angguk angguk je.

2) mcm aku cakap tadi budaya tu tak ada dalam family aku. family husband ada, dan bila aku kaji mengikut skema senarai keperluan baby mengikut turutan yang perlu, benda tu jadi list paling bawah. mahal pun mahal boleh tahan jadi hold la dulu. macam aku hold katil baby jugak, sbb aku tgk kebanyakkan kawan2 tak guna pun katil tu.

3) rumah space tak besar, kang tolak ke sini tolak ke sana sebab nak jalan punya pasal. lama2 boleh jadi amarah tu, ada yang aku jual kat mudah.my je kang.

4) anak aku, aku punya suka lah nak beli apa! hahaha

buaian letrik

orang lain aku tak tau lah, dan aku rasa tak perlu dan tak adil kalau aku kata sapa yang pakai buaian dan walker ni mak bapak yang tak pandai jaga anak. malas jaga anak. atau apa sahaja lah statement yang boleh buat korang as parents rasa bengang bengkek dan sebagainya. dan aku pun tak suka kalau dengar mulut2 puaka yang cakap pakai buaian senang nak buat kerja, pakai walker senang nak jaga anak. 2 statement ni aku rasa sangat la tak betul. ko masukkan anak ko kat buaian ko still kena henjut buai tu, atau kalau ko pakai auto henjut tu aku tak surelah sebab klu henjut tak berenti bahaya weh. cuba ko kena henjut sejam tak berenti, bergegar ke tak kepala ko? boleh ke tido sejam nyet nyut nyet nyut. pakai walker pulak ko stil kena jaga juga si budak bijak tu, tangga, pintu, etc etc.


ada orang beli pagar, dipagar keliling anak, biar anak main dalam pagar tu.

ada orang beli playpen besar besar, anak main dalam playpen.

ada orang biar je anak explore (aku la tu)

ada orang buat bilik khas untuk anak diorg, dalam tu ada segalanya. katil dia, mainan dia. tv dia. semua.

ada orang apa pun tak beli. sbb tak mampu.

ada orang apa pun tak beli. sbb nak anak eye contact sentiasa dengan mak pak dia

ada orang sediakan macam2 jenis cikgu utk ajar anak dia mcm2 skill.

ada orang tak ada anak tapi kepochi pasal anak orang lain.

ada orang anak 5 6 7 8 tapi tertib aje walaupun xde mainan langsung.

ada orang suka paksa kita ikut cara dia besarkan anak.

what the fish??!

setiap orang ada cara masing2.

aku pernah jumpa orang anak dan 4 orang, susu ibu pun tak reti nak handle. tak reti. aku jumpa masa banyak irsyad pegi check up. masa tu masuk bilik nyusu, ramai gila aku rasa anak dia, bising. tapi bila aku masuk terus senyap... maknanya anak2 dia tahu hormat orang. masa nyusu biasalah borak2. dia tanya aku fully breastfeed ke sbb dia nak susu anak sampai 2 tahun tapi asik fail dan mcm tekat nak susukan baby dia tu tapi susu dah mcm tak banyak. aku pun tanya dia satu persatu tentang cara2 pam, time management pumping, simpan susu, dah mcm check list aku masa tu. semua tak tau, dan dia mcm kagum walaupun anak aku baru sorang tapi tau mcm2. aku cakap mula2 tak tau juga tapi tanya kawan2, masuk grup2 kat FB yang support breastfeeding. sebab apa aku gigih, masa aku bersalin tu, doktor baby tu tanya aku kat office ramai tak yg pump? aku bgtau takde sebab semua chinese je, aku sorang melayu. boss aku penah nak offer supply susu untuk anak aku sebulan tau as a gift. tapi aku cakap aku breastfeed, jadi dia tukar kepada benda lain. macam2 aku dapat. hahaha.. doktor baby terus cakap, kalau mcm tu awak balik ni kena terus cari kawan2 yang brastfeed, kat facebook pun banyak grup, kena banyak membaca, bonding dgn org2 yang breastfeed kalau tak nanti awak akan down dan halfway je sebab menyusu ni tak mudah dan tak la susah sangat katanya. jadi sebab tu aku gigih. sampai lah sekarang.

back to buaian dan walker. aku rasa kita ni perlu faham keadaan dan hormat perdirian orang. kalau orang tu tak nak pakai. biarlah, kalau dia gigih ke hulu ke hilir bawak buaian, biarlah. aku lebih suka anak aku tidur bergolek sampai masuk bawah meja. tak apa. tak ada salah nya pun. kadang kita pun tidur sampai jatuh katil. aku buka biarkan anak aku belajar jalan sendiri. anak kepala - angkat bontot ke depan - merangkak - duduk - bertatih - jalan. tanpa bantuan. doktor pun ada kata setiap baby kebolehan dia lain2. dan pace dia pun tak sama dengan baby yang lain. tak perlu dibeza bezakan. follow dan tengok anak masing2 je, kalau tak puas hati tentang perkembangan anak, bawak g pakar. abis cite.

jangan lah asik2 cakap kat anak
"kenapa tak jalan lagi ni... tengok dia tu dah jalan dah tau"
"ni gigi tak ada pun, tengok orang tu gigi dah penuh, dia lagi muda tau"

walaupun anak ko tak pandai bidas kata2 ko, ko jangan ingat dia tak paham dan tak ada perasaan ye. kalau tak takkan dia nangis nak susu, nangis lapar, nangis bontot ada taik. taik!

dan satu lagi, tak perlu la tanya  "ha ni dah pandai ape?" atau "eh tak boleh jalan lagi? dah setahun lebih dah ni". aku kan kalau jumpa orang mcm ni rasa nak tanya je "mulut ko tu bile Allah nak tarik balik nikmat bercakap agaknya"

kadang2 jadi ibu ni, kita tak stress pun dengan perangai anak, tapi kita jadi stress dengan anak kita bila orang dok banding2 ni. mula la ko herdik2 anak ko semua benda tak tau. mula lah time tu ko nak hantar anak pegi kumon walaupun baru 1 tahun. kalau ada kelas juruterbang umur setahun aku yakin ada orang hantar jugak. stress dengan mulut2 puaka punya pasal.

sabar tu memang la boleh sabar. tapi jangan lupa kita ni manusia, boleh tahan sabar berapa lama sangat kan.  kamon la wey. setiap anak tu lain sifat nya, lain kebolehan nya. kalau tak pandai dalam pelajaran sekalipun mungkin dia la yang paling rajin cuci bontot ko masa tua nanti, Allah tu maha adil. 
irsyad at 5 mo. kebolehan semasa itu, meniarap dan termenung.

Tuesday, 21 March 2017

Young Living Essential Oil Dewdrop Diffuser

 
Hari ini aku dapat banyak juga enquiry pasal diffuser daripada  young living iaitu dewdrop diffuser. kalau nak diikutkan YL ni banyak jenis diffuser dan dewdrop ni salah satu nya lah dan juga harga pun mampu milik. sekarang kalau korang purchase young living dewdrop diffuser korang dapat sekali 5ml lemon essential oil dan 5ml lavender essential oil. best gile!

essential oil lemon 5ml

Essential Oil Lavender 5ml
  
Fungsi Dewdrop Diffuser Living Young sebagai humidifier, pengabut (atomizer), dan aroma peresap dalam satu produk yang mudah untuk digunakan. dikatakan reka bentuk titik sajli Diffuser mencerminkan dedikasi Young Living dalam menyediakan minyak pati yang berkualiti tinggi.

diffuser ni aku boleh kategorikan sangat selamat untuk kanak-kanak yang sedang membesar yang panjang akalnya. sebab tak merbahaya, mist yang keluar dari muncung diffuser tu sejuk je, dan kalau kata terrrrlanggar... terrrrbalik dia akan auto off. tapi air yang tumpah tu kena lap la ye. hihihi..

dalam diffuser tu ada indicator paras air, so jangan lebih daripada merah tu. titik kan 4 -5 drop essential pilihan, tutup mulut diffuser dan on. dia akan terus on sampai 4 jam kemudian akan auto off. Dewdrop Diffuser ni ada lampu biru so boleh juga bertindak sebagai lampu tidur. kalau taknak lampu, boleh off lampu tapi diffuser tetap jalan macam biasa.

nak diffuse apa?

ini resepi aku sendiri.

udara segar nyaman - lemon
demam/selsema/batuk/kahak - lemongrass / rc / thieves / oregano / papermint
deep sleep - cedarwood / lavender
study - rosemary
happy - orange / joy
stress - stress away / pnc / pnc II

ini semua list single essential oil diffuser. boleh juga kalau nak blend atau mix 2 atau 3 eo tapi di nasihatkan pakai la 1 1 jangan main taram pam pam je. lain pulak jadinya.

itu lah sedikit sebanyak cerita dewdrop diffuser. bulan 4 ni naik harga jadi aku menyeru sangat klu korang minat nak pakai, beli la bulan ni. investment yang sangat berbaloi. aku cakap ni sebab aku pun pakai dan dah merasa manfaatnya. tu sebab skrg aku share dengan korang semua.

ada apa2 nak tanya text aku
+6012 2747640
IG : rohaida_omar
FB : rohaida omar

Monday, 20 March 2017

Piring Astro ku di lanyak monyet

 bukan monyet sebenar, gambar google

hai la monyet. nak marah pun buang masa dan tenaga je, sebab bukan enko paham pun. tapi bila tak dapat tengok tv sebab ko syok sgt dok bergayut kat piring astro sampai terkulai layu di tasik madu, sape la yang tak bengang.

rasa nya dalam hari selasa ke rabu, masa tu baru sampai rumah dalam pkl 630 petang. masa husband ke rumah pengasuh jemput irysad, aku kemas2 dapur, basuh2 yang tak sempat dibasuh pagi td. sambil2 tu keluarkan bahan2 nak masak untuk dinner. ye, hari2 memang klu tak penat sangat atau tak lapar kebulur sangat memang masak je untuk dinner, tapi kalau mmg lapaaa sgt dah, makan di kedai je la, tak sempat nak masak dah. masa aku basuh2 periuk ni la dengar jugak suara2 monyet kat atas awning rumah jiran. tak lama lepas tu 'gebeduk' bunyi benda jatuh atas atas rumah. kuat sangat bunyi tu, jangan astro jatuh dah la. tibe2 bunyi monyet eikk eikk eikk macam lari lintang pukang dari atas rumah aku ke awning jiran terus masuk kat pokok2 belakang rumah. tapi hati macam terdetik astro jatuh ni.

tak tahu lah ni gambar tv sape. aku google sebab nak cari segitiga atas kiri tu ha.
gambar google

dalam pkl 7 lebih macam tu nak bukak tv. ada gambar segitiga kuning belah atas kiri tv. ahhh ye la ni, mesti piring jatuh. hurmmm terus la aku call astro. call mudah je dapat tapi kenapa lah diorg punya intonasi tu payah nau nak paham. aku sampai 3 kali ulang nak bagi paham apa dia nak.

lepas submit report semua, esok technician astro pun sampai, pkl 9 mlm jugak la sampai, sebab rumah aku rumah terakhir katanya. sebenarnya aku minta datang pkl 1030 pagi, tapi technician ni call dia minta izin datang petang sebab rumah dia area rumah aku jadi dia kata klu boleh dia settle kat tempat lain dulu kemudian ke rumah aku pastu boleh balik, nak rancang perjalanan la tu. aku ok je janji ko datang je. jangan tak datang.

tak sampai setengah jam dah settle. cepat je budak ni buat kerja. kuddos tu astro' technician name Shankar a/l Raman, great job! siap dapat tips lagi daripada dia.

itu cerita hari  tu lah, masalah nya semalam lepas sampai daripada rumah mama, jadi lagi sekali. astagfirullahh.. hangen je aku satu badan. monyetttt monyet.. memang monyet sungguh la. aku mcm malas nak call astro lagi. husband pulak decide nak betulkan sendiri bagi kuat sikit tiang yang support  piring tu katanya memang longgar. so petang ni memang kena betulkan la ape ape pun. aku nak tgk love, vivy ni.. +esok husband tak de outstation, lagi la kena ade entertainment untuk irsyad sementara aku nak masak ke nak mandi ke. klu tak mmg kena mandi sambil bukak pintu gamak nya nati. huhuhu

kita tengok la petang ni mcm mana ye. haihh.. rasa nak pindah rumah tau tak. lepas 1... 1 yang jadi.

Wednesday, 15 March 2017

[Jom Makan] Kesom Cafe, Aman Suria Petaling Jaya

Semalam aku kata nak review kan. Janji di tepati gitu.

pandangan depan cafe
gambar google 

Lunch semalam officemate aku Ainin ajak makan di Kesom Cafe. kalau dari office kami ke cafe ni dalam 15minit jalan kaki. gigih kan? bukan nya apa kalau drive, kebarangkalian nak dapat parking tu memang tipis sangat. kang dah habis waktu lunch parking pun tak dapat. jenuh pulak.
 
masuk2 je terus beratur. majoriti Chinese sebab area sini mmg mostly Chinese je.

aku 1st time sampai cafe ni walaupun dah almost 4 years kerja dekat sini. malas nak jalan. panas. poyo. hahaha... tak de lah, selalu bawak bekal je. tambah pulak takda geng nak pegi. ainin ni baru je kerja kat company aku kerja ni, so baru ada kawan nak berjimba waktu lunch. adik2 lagi ni, baru 24 tahun. aduiii terasa diri tuhek sangat wey. tolong lahhhh..

order dulu nak nasi apa, lps tu lauk2 kat dalan cermin tu. segan nak amik gmbr lauk, orang ramai hihi

Style makan kat kesom cafe ni, macam kat kantin2 hospital. hahahha.. sebab apa aku cakap macam tu, sebab ko kena beratur, then pilih2 lauk, kendian bayar. So basically, ko masuk je cafe, terus ke kaunter 'Order Here' , dia ada 3 pilihan menu Nasi Kukus, Nasi Kerabu, Nasi Dagang. ko bagitau la nak nasik yang mana 1. lepas tu kalau nak add on lauk, boleh amik sendiri dia ada sediakan along the way nak ke cashier tu. Air pulak minta kat cashier. ada beberapa jenis air je dia jual, aku tak ingat sebab aku amik air suam je, FOC. siap refill lagi hahaha..


senarai harga ada tepi dinding kat tpt 'Order Here' tu.

Yang famous kat cafe ni is nasik kerabu. Tapi smlm aku makan nasi kukus. out of 5 aku bagi 3.8. aku tak ada la letak harapan tinggi kesedapan dia tu tapi sebagai peminat nasi kukus, aku ada rasa yang lebih sedap dari nasi kukus cafe ni, tapi ok je, licin jugak aku makan hahaha..  cuma aku pelik la sikit apsal dia letak kuah nasi dagang as kuah untuk nasi kukus. tak match langsung wey. bukan ke nasik kukus ada signature kuah dia sendiri?

nasi kukus + ayam + peria 
nilah aku kata dia pakai kuah nasi dagang tu. tapi peria goreng dia sedap.

 Total lost hahaha

esok esok aku nak try nasi dagang dengan nasi kerabu pulak. Semalam aku takde nmpk org makan nasi dagang, semua makan nasi kerabu je.  So kalau korang nak try, Kesom Cafe ni details aku letak kat bawah ni.

Address:
F-46-G, Jalan PJU 1/45,
Aman Suria, 47301 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia

Operation Hours:
Wednesday    Closed
Thursday, Friday, Saturday      11AM–9:45PM
Sunday, Monday, Tuesday       11AM–5PM

No Phone (in case nak datang ramai2 korang booking la sebab tpt dia terhad)
03-7886 6559

Facebook :
https://www.facebook.com/kesom.cafe

Tuesday, 14 March 2017

Pewangi Di Office

Bila kau pergi office naik motor ni memang tak dapat la nak berwangi wangi sangat. kalau sembur perfume banyak2 pun bila sampai je opis kau akan berbau asap + minyak motor + tudung bau helmet (benci wey yang ni tapi asik lupa sembur wangi wangian dulu sebelum pakai). selalu rasa tak selesa pastu kalau nak dekat2 dengan orang pun risau je orang tak selesa dengan kau.

Aku kadang2 pening dengan bau sekeliling aku. tak perlu la aku nak cerita panjang lebar pulak jenis2 bau yang aku bau kat sekeliling aku ni hahaha..  jadi aku pun mengambil keputusan membeli mist cologne disney yang budak2 punya tu. aku pakai time Uni kot. mula2 dulu pakai j&j tapi bila berpeluh busuk pulak jadinya. aku tukar la disney punya.


aku beli yang pink tu, bau ala ala rose. RM6 berapa sen tah
gambar google

walaupun bau dia tahan la dalam sejam je macam tu, tapi ok lah kan, dapat bagi mcm fresh air gitu. aku sembur kat kerusi, bawah meja, kat partition aku ni, file pun aku sembur. hahahha..

itu bab sembur2. kalau baru lepas makan tapi bila ko dah lumur sabun pun bau kari masih ada kat tangan memang tak selesa la wey. aku beli hand & body lotion R Series daripada cosway. lumur la kat jari jemari. boleh la tahan sekejap dalam setgh jam gitu. hilang takde hilang pun bau kari tapi boleh la tahan sikit bau wangi la jugak. hahahha..


ini aku tak ingat la berapa ringgit tapi dalam belas belas jugak harga nya
gambar google

skrg ni aku tengah fikir fikir. kalau aku cipta perfume serbaguna dan lotion daripada essential oil bagus jugak kan. sebab nya lebih natural of coz. lebih manfaaat pada orang sekeliling. dan ade jugak antara eo ni yang uplift mood. aku nak buat lah. (sambil angkat kening)

eh ok lah nak p makan. hari nak p makan nasi kerabu. nanti aku buat review. hi hi hi

Wednesday, 8 March 2017

Young Living Essential Oil

google image

ramai orang kata yleo ni tengah trending sekarang. bagus lah kalau macam tu, sbb skrg dah ramai yang sedar kepentingan term 'organik' dan term 'natural' .

sebenarnya nak cerita tentang yleo ni tak tahu nak mula dari mana. sebab skop dia sangat besar dan penggunaan dia menyeluruh. maksudnya walaupun ko beli hanya sebotol essential oil lavender untuk trigger deep sleep sahaja, tapi selepas tu ko akan tau kegunaan dia bukan tu je, boleh guna bila demam, luka, sakit kepala, mandi, pewangi rumah dan kereta, penjagaan rambut, sunburn, pencuci muka, foot soak, stress, tenangkan anak2 tantrum, banyak la lagi.. letih pulak aku nak ingat semua, hahaa..

google image

bermula nya aku dengan yleo ni ialah lavender. tak beli, dapat free je, sample, bff bagi. masa tu beberapa hari nak deliver baby, jadi tak boleh nak tidur sangat, semua posisi tak kena. jadi dia bagi aku eo lavender ni. kata nya boleh bantu untuk dapat deep sleep dan bantu untuk lebih tenang dalam lr. mula2 aku skeptikal sikit, walaupun dah seminggu bff aku bagi eo lav ni, aku tak guna2 pun lagi, hahaha.. lama2 husband tanya "yang haiza bagi haritu tak guna ke? try dulu kalau tak ok tak yah teruskan" malam tu bila resah gelisah tak boleh tidur aku pun decide nak try, sbb dah tak larat, mengantuk tapi tak boleh tidur, dok mengerasss mengerass aisyhhh..

so aku pun letak 1 drop kat tapak tangan , gosok2 bagi rata kat tapak tangan tu, cium... terus tak ingat apa2 dan tibe2 je terjaga sebab nak terkencing. lepas kencing, ahh sudah tak boleh tidur pulak, aku teringat kat lavender tu, aku buat lagi, letak 1 drop gosok2 cium. terus berlayar. memang dapat deep sleep walaupun setiap setengah jam aku akan terbangun nak buang air.

alhamdulillah pagi tu badan fresh. tak letih.

Pagi tu jugak sepatutnya last check up kat PPUM, tapi terus kena admit sebab dah 3cm. patut lah sakit sangat rasanya celah kangkang dengan ari2. anak umi dah nak keluar rupanya. masalah masa tu baju semua dah bawak tapi eo lavender tertinggal pulak atas katil kat rumah. jadi ber hu-hu je lah aku menahan sakit. kejap duduk, kejap buang air, kejap berjalan, kejap buat squat. hurm tiba2 teringat pulak kisah indah saat2 nak melahirkan. bila boleh rasa lagi? ;p

Waktu pantang aku tak guna pun eo, masa tu belum meluas lagi pengetahuan tentang eo. tapi baca kawan2 punya pengalaman guna eo masa pantang macam rasa nak beranak lagi, hahaha.. tapi walaupun ada eo, pantang yg lain tetap kena patuh juga ok.

itulah sedikit sebanyak pengenalan aku kepada young living essential oil. nanti aku cerita lagi. korang cubalah. jgn beli mengkhinzir buta. beli ikut kegunaan diri sendiri. insyaAllah korang akan rasa berbaloi.

WhatsApp me at 012-2747640  i wouldn't bite :D

google image

Tuesday, 7 March 2017

[#sayajual] sambal toktok & sambal hitam pahang


biras aku ada buat perusahaan 2 jenis sambal ni. laris lebih lagi daripada pisang goreng panas. aku cakap macam tu sebab asal aku nak booking je, mesti tak dapat. katakan kalau balik kampung husband hari sabtu, kalau aku booking jumaat, memang kirim salam, tak dapek la wey. ko kena booking extra seminggu baru dapat tu pun ngam2 tak boleh tiba2 nak tambah order. berjujub agen biras aku ni.

jadi hari tu aku pun amik inisiatif order awal2. dapat la stok. ada 20 sambal hitam dan 20 sambal toktok. skrg tinggal 8 sambal hitam, 10 sambal toktok. korang nak order whatsApp aku lekaih, kang habis stok kena tunggu pulak. sian ha.

detail semua ada kat gambar tu. whatsApp aje ye.
 

Aida Share Here Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang