24 September - Cerita Dalam Draft

 Banyak sangat cerita nak tulis, banyak sangat dalam draft tapi separuh separuh je aku tulis

masa aku occupied sekarang ni, malam pula pukul 930malam dah tidur. letih teramat. tiba tiba je dah subuh. aku kena tidur awal sebab kalau pukul 11 malam aku tak tidur makanya lambat lah aku tidur. lepas tu badan jadi letih esok hari.

dah nak masuk bulan Oktober. nampak gaya macam lambat lagi boleh balik kampung. nak berjalan jalan pulak macam tak tahu nak ke mana. orang Malaysia ni skrg macam culture shock bila kerajaan bagi rentas daerah dan bercuti ke Langkawi. seram nengok nya. maka, kita nanti lah dulu ye. tunggu lega sikit. kita pegi jalan jalan. 

aku cuba nak sambung cerita cerita aku dalam draf ni.harap2 masih tak lupa jalan cerita hiks.


2 September - Denda Time Out

Hari ni hari kedua aku diet tak ambil sugar. so far ok lah cuma hari ni aku perasan telinga aku berdengung kuat sangat. kejap kuat kejap ok lepas tu datang semula.

Mood pun ke laut

Aku jarang sangat guna method time off ni. aku rasa baru 2 kali aku guna. budak2 ni pun dah tahu kalau aku bagi arahan "pegi duduk sana pandang dinding! sekarang!!" maksudnya marah aku dah ke tahap langit ke tujuh.

 In my point of view, aku realized, method ni sebenarnya buat aku lebih bertenang dan tak marah melampau sangat. Lebih mudah cool down. tengok anak tersedu sedu sambil pandang dinding, sayu hati kecilku.

Namun begitu...

Anak anak ni macam mana pun kena marah, lepas sepuluh minit dah boleh melompat ketawa semula. Dan ulang salah yang sama semula.

macam tak ada point mak kau marah tadi

27 Aug - Kurus

 Hari ni kami hantar anak anak ke rumah pengasuh sebab banyak benda yang nak kena settle.

sekarang kan tak boleh bawak budak2 masuk premis.

jadi hari ni laki aku ada banyak masa nak mengadap aku agaknya

selalu kena layan anak je.

tadi dia kata

"abang tengok lengan awak tu besar nya, isyh besar sangat lah"

aku kan kalau laki dah tegur macam tu, aku auto jadi takut.

bukan takut apa, takut dia tegur banyak kali

jadi, 1hb nanti aku nak start workout

esok aku start clean diet

bring it on!

25 Aug - Renovation Rumah

 Tahun 2011

Alhamdulillah. Kami berpindah ke rumah sendiri setelah setahun lebih menyewa selepas berkahwin. Rumah ini suami beli sebelum berkahwin lagi atau lebih tepat sebelum kami berjumpa. bak kata suami, dia beli pun sebab kawan2 beli, dan dia tengok kawasan dalam kampung, dia suka. honestly, masa mula mula sampai sini aku terkejut sikit sebab keadaan sekeliling  merupakan kubur cina. Tapi alah bisa tegal biasa, kubur aje pun, esok2 ke dalam juga kita semua kan. yang lain nya aku suka, tenang. damai, tak banyak asap melainkan asap orang kampung bakar sampah tetiap petang.

Tahun 2017 - 2019

Di uji dengan banjir di rumah yang sama. setiap tahun sebelum raya bermula. Memang betul betul mencuci rumah untuk menyambut raya gamaknya kami ni. setiap tahun kot. Kali pertama banjir habis perabot yang tidak berkaki jahanam. tapi nasib kami baik sedikit, perabot penting semua jenis kayu solid jadi boleh bertahan alhamdulillah. cuma perabot yang aku beli waktu duduk bujang dulu semua habis rosak. dan waktu ini juga aku mengambil tindakan drastik untuk tidak menyimpan lagi terlalu banyak barang di rumah supaya senang kemudian hari. letih oi angkat barang.

Tahun 2021

Keputusan dah pun kami buat dan hari ini kerja kerja naikkan level simen bahagian belakang rumah   sedang dijalankan. harapan setinggi gunung selepas ini agar Allah permudahkan urusan terus tinggal di rumah ini dengan tiada kejadian banjir berulang.

21 Aug - Bad Things

Sekarang aku kuarantin kat rumah, 2 minggu lepas vaksin dose kedua, imunisasi sangat low katanya, jadi tak digalakkan keluar

Ya Allah, stress sangat!

selalu seminggu sekali aku akan minta dengan suami, nak keluar ronda2 sambil beli kudap2 untuk kami sekeluarga. 

kadang beli goreng pisang, kopi, jagung rebus, jajan, drive thru mcD atau KFC. sekarang asyik tekan tekan foodpanda je lah. itu pun fikir banyak kali sebab charge mahal sangat!

baru ni aku marah anak sulung aku. betul2 marah tengking tu, meledak sangat. puncanya dia suka menyampuk bila aku dengan suami tengah borak. tak kisah la tentang apa. banyak kali sangat dah tegur. letih tegur. biarkan. makin menjadi pulak. sampai terganggu perbincangan tu. tadi aku sedang menyampaikan sesuatu yang serius dan laki aku faham lain pulak, jadi aku try nak explain further tapi anak aku ni daripada mula interupt sampai rasa terganggu sangat. aku tak tahu mcm mana nak explain. dan suddenly aku tengking dia sekuat hati siap pakej menggigil bibir dan tangan.

ye... sekuat hati sampai sakit tekak

faham tak bila you need to explain/present but then someone interupt your every single word sampai "apahal ni diam boleh tak aku nak cakap ni?"

aku terus angkat kaki masuk bilik tutup lampu. i need to calm down

sekarang aku rasa teruknya perangai aku tengking anak macam tu, dan aku marah sangat tadi sebab aku dah pun minta dia tunggu sekejap aku tengah explain kat ayah dia. Dia pun dah masuk tidur. esok aku akan say sorry.. truly sorry

Allahuakbar

Aku sayang family kecil aku. Wallahi.

sampai bila kena duduk terperuk dalam gua ni. aku langsung tak ada masa untuk diri sendiri. ke mana je semua ada anak2 ikut. Alhamdulillah syukur ada anak hidup tak sunyi tapi i need my own space sometime. 

aku penat dan tak ada orang faham jenis kepenatan yang aku alami. kadang2 aku sendiri  pun tak faham.

Complicated