Tuesday, 11 August 2020

7 Hari Mencintaiku Review

 sedikit sinopsis daripada 7 hari mencintaiku 1

Tunang Mia Adriana MIA masa akad nikah dan khuzairi setuju untuk ganti atas pujukan Dato Megat Idrus, tak lama lepas tu Dato Idrus meninggal dan puan Hayati kembali dengan tujuan untuk 'jual' Mia Adriana kepada kawannya untuk dapatkan duit. Khuzairi selamatkan Mia dengan bawa balik ke kampung dengan bantuan Ummi Roziah, mak tiri Mia a.k.a bekas orang gaji dan juga Sofi bff a.k.a sepupu Mia. Mak Leha (mak tiri Khuzairi) bermusuh dengan Hayati jadi dia membenci Mia. Syakila iaitu tunang Helmi (adik Khuzairi) menaruh hati pada Khuzairi dan selalu buruk2 kan Mia pada Helmi dan Mak Leha. Ada satu insiden yang membuatkan Helmi dihalau daripada rumah, Mak Leha makin benci pada Mia dan berhasrat nak kahwinkan Khuzairi dengan syakila. tapi akhirnya tak jadi kahwin sebab khuzairi sayang Mia sangat2 dan hidup bahagia selepas tu. Mak Leha pun insaf lepas helmi balik semula ke rumah dan cerita bahawa Mia yang tolong dia menjadi orang yang lebih baik.

sinopsis 7 hari mencintaiku 2 (minggu ni minggu akhir)



Puan Hayati datang kembali dengan tujuan nak memecah belahkan keluarga pak samad dan berjaya menghasut Mia Adriana untuk membenci kembali Mak Leha dan Pak Samad sekeluarga. puan hayati berjaya membuat Nadia dan Dr. Zaidi putus tunang, Adik nya Johari berjaya membuat Sofi dan Helmi bercerai, tetapi tak dapat membuat Mia dan Khuzairi bercerai atas kesabaran khuzairi. Puan Hayati berlakon seolah oleh diperkosa oleh pak samad dan Mia mempercayainya Mia memaki pak samad dan Mak Leha mula membenci Mia. Tiba2 Nurul (orang yang menjaga Ummi Roziah) datang dalam hidup keluarga pak samad dan mak leha sangat menyukai Nurul dan mula mahu Nurul menggantikan tempat Mia untuk menjadi isteri Khuzairi. Nurul menempel dirumah pak samad hari hari walaupun pak samad sudah beberapa kali menghalau dan tidak benarkan dia datang supaya Mia dan Khuzairi tidak bergaduh tetapi Mak Leha tetap melayan Nurul dan tidak mengendahkan larangan pak samad. akhirnya Mak Leha berjaya buat Khuzairi ingin bernikah dengan Nurul selepas dia bergaduh dengan Mia. Khuzairi pantang orang tinggi suara dengan biadap dengan Mak Leha dan memarahi Mia waktu itu. Mia minta dilepaskan sebaik sahaja Khuzairi bernikah dengan Nurul dan akan membawa diri hidup sendiri.

ok gais.. itu lah sinopsis sedikit yang aku kongsi dengan korang. dan episod semalam (spisod 28) aku tengok Nurul dah mula tunjuk perangai "Gold Digger". belum sempat Mak Leha nak try n error si Nurul ni batu jalan ke batu permata. tapi boleh pulak dia fikir kalau esok2 bercerai dia nak cari pulak orang lain ganti Nurul. Astagfirullah...

dalam cerita ni, antara Mak Leha, Khuzairi dan Mia Adriana, siapa yang salah?

Mak Leha akibat benci pada Puan Hayati, dia benci juga Mia Adriana. kalau korang tengok Part 1, masa mula mula Khuzairi bawa Mia balik ke kampung dia dah cari gaduh dengan memburuk burukkan mak Mia. kalau letak diri kita ditempat Mia, boleh ke kita dengar je orang mengata dan memburukkan mak kita? mungkin tidak lah kan? lagi-lagi dala cerita ni, Mia tak tahu yang mak dia sebenarnya menduakan ayah dia, nak jual dia untuk dapatkan duit. memang typical cerita melayu lah kan begitu. mak jahat, ayah rahsiakan perbuatan mak dan rela dibenci oleh anak. Anak mana yang nak cakap mak dia jahat kan selagi tak nampak depan mata? lagipun sejahat jahat mak kita, dia tetaplah mak kita hingga akhir hayat. Aku tengok kadang2 Mia cuba nak berbaik dengan Mak Leha tapi Mak Leha tak layah. Walaupun macam manapun, aku tak kata Mak Leha ni salah 100%

Mia Adriana ni anak manja. semua orang gaji yang buat. apa nak semua dapat. belajar pun pandai. cuma berlagak dan suka pandang rendah pada orang lain. tapi bagi aku dia ni kurang kasih sayang. cuma aku suka dia sebab dia ni berpegang teguh dan ada pendirian dan amanah orang nya. dia tak balik pada tunang yang dah tinggalkan dia, dia tak guna duit Ummi Roziah sesuka hati, dia tak suka orang ambil kesempatan pada suami dia, dan dia seorang kawan yang sejati. satu yang aku perasan, dia tak kan kacau orang kalau orang tak kacau hidup dia. pergaduhan antara dia dan Mak Leha terjadi selalunya selepas Mak Leha sembur dia dengan kata kata kesat dan makian. walaupun sebagai anak dan orang lebih muda, bagi aku kalau orang tua maki2 kau, tak perlu la kau nak maki balik. memadai kau pergi je tempat lain, atau kau rekod, kau tunjuk kat anak dia a.k.a laki kau. itu lebih afdol hahaha.. tapi kalau hari2 kena maki macam yang Mak Leha buat tu, aku pun tak sure if aku boleh bertahan atau tidak. huhuhu..

Khuzairi ni anak tiri Mak Leha yang dijaga daripada kecik. jadi Khuzairi ni terlalu terhutang budi pada Mak Leha sehingga dia tak melawan langsung apa yang Mak Leha cakap. punyalah terhutang budi punya pasal, Mak Leha minta sponsor kawin Helmi pun dia bagi jugak. Mak Leha suruh kawin dengan Syakila pun dia ikut. Suruh kawin dengan Nurul pun dia ikut. khuzairi ni watak dia lelaki yang sangat baik dengan semua orang dan terlalu patuh pada Mak Leha sampai kan Mak Leha tu kadang2 aku tengok amik kesempatan pada dia pun dia buat dek je. aku tak sure kalau ada ke lelaki macam ni dalam dunia ni. walaupun mak dia salah faham banyak benda, dia tutup je mata dan tak cuba nak betulkan fahaman mak dia kecuali hal2 yang dia betul2 tak boleh tahan baru dia bersuara, itu pun selowww je cakap. aku tak sure nak cakap Khuzairi ni lelaki idaman wanita ke tak. susah nak cakap.

bagi aku, susah nak tentukan siapa yang salah. sebagai anak, Khuzairi ni aku tengok dia tersepit antara mak dan isteri. mak dengan isteri tu kalau tak serasi elok lah jangan duduk serumah. duduk lah berasingan. jadi mak pun jangan lah selalu anggap isteri anak kita tak pandai jaga anak kita, takut anak tak makan, takut anak jadi hamba isteri, takut anak papa kedana kena tarah dengan isteri. esok2 dah duduk sendiri pandai la dia. dan kita ni sebagai ibu doakan lah anak menantu kita. kalau risau sgt kan boleh je nak pergi buat spotcheck sekali sekala. bak kata pak samad, menantu tu macam anak sendiri, kalau tak betul, tegur elok elok.

aku yakin Mak Leha dah sikit2 rasa menyesal nak jodohkan Nurul dengan Khuzairi. aku nak tengok apa pulak yang Mak Leha plan lepas ni sebab aku tengok semua orang macam dah pasrah dah tu.

Wednesday, 29 July 2020

Pendemik Koronavirus 2019 atau Covid-19

Mari kita mulakan dengan penerangan fakta dulu ye. aku rujuk fakta ni di wikipedia dan kkm.

Pendemik atau wabak besar bermaksud sesuatu penyakit berjangkit yang merebak melalui populasi manusia, tidak merangkumi sesebuah tempat sahaja tetapi merebak ke seluruh dunia. sesuatu penyakit itu boleh dipanggil pendemik apabila 3 syarat utama ini dipenuhi :

1. Kemunculan penyakit baru dalam populasi
2. Ia menjangkiti manusia, menyebabkan sakit yang serius
3. Ia merebak dengan mudah di kalangan manusia.

jadi macam yang negara kita alami sekarang ni iaitu Covid-19 dipanggil pendemik sebabkan penyakit ni dah pun memenuhi 3 syarat yang aku bgtau td. macam mana yang kita semua tahu, penyakit yang berasal dari Wuhan, China ni terjadi pada akhir bulan Disember 2019 dan awal Januari 2020. hampir seluruh dunia lumpuh. maka 11 Mac 2020 WHO pun mengumumkan wabak ni sebagai pendemik.


3 bulan aku dan anak anak terkurung sepenuhnya di dalam rumah. tak ke kedai apalagi ke kedai makan, cuma keluar ke perkarangan rumah je. jadi seminggu sekali aku bagi anak2 mandi pool, bagi diorang seronok sikit. laki aku yang uruskan semua urusan di luar. beli kelengkapan bahan masak dan barang2 rumah yang dah habis. laki aku A+ bab beli2 barang rumah ni, cuma yang susah2 dan yang tak pernah dia beli tu kau tak payah la harap sangat dia berjaya cari walaupun berbekalkan gambar. aku ok je, janji ada benda nak masak dan boleh makan. laki aku tak berada dirumah sepenuhnya sebab dia dan team dia ditugasakan untuk buat face shield untuk frontiner. jadi setiap hari aku akan sediankan kelengkapan dia untuk mandi kat luar sebelum masuk rumah. sebelum pergi kerja pulak dia akan tunggu aku settle masak breakfast dan lunch, dia pula buat laundry. kena settel kan semua dulu sebab aku work from home dan juga tutor kepada anak aku yang sulung, boleh tahan banyak juga kerja sekolah dia walaupun baru 5 tahun. anak yang nombor dua pulak breastfeed, asyik nak bergayut aje walaupun baru lepas makan heavy sampai buncit perut. hasilnya, aku turun 6 kilo masa PKP.

kalau korang perasan kan, ramai sangat orang baking cake, roti, dessert, masak macam2 resepi sedap sedap. tapi untuk aku, semua itu hanya dalam mimpi je lah. hahahaha... sebab yang pertama, sape je nak makan semua tu kalau aku buat sebab ahli rumah aku ni semuanya makhluk yang makan nasi dan lauk semata mata, benda lain kureng nak layan. lagipun, daripada mula PKP aku minta laki aku belikan butter dan cream cheese tapi tak ada stok katanya, licin. jadi hari2 aku masak lauk pauk aje lah. sampai rasa nak muntah la aku tengok lauk2 yang aku masak tu. lama2 aku masak je tapi aku tak makan. aku mintak laki aku belikan buah dan aku makan buah je. kalau lapar sangat baru aku makan nasi.begitu lah kehidupan sepanjang terperuk di rumah. aku tak ada aktiviti sangat since aku bekerja. kadang2 boss aku call juga nak tanya kerja dan ade beberapa kali gak aku miss jawab call dia sebab aku letak hp aku merata rata atau aku charge dalam bilik, mesti dia bengkek je dengan aku hehehe.. tapi ade jugak dia email dan aku dah reply tapi dia wasap aku kata aku belum reply email dia (padahal aku dah reply 3 4 jam sebelum tu lagi). busy sangat agaknya sampai tak perasan email aku masuk. aku juga ada nmpk orang sibuk berkebun. nampak macam seronok tapi itulah aku tak ada masa. aku tetap dengan office hour 830-530 setiap hari sampai laki aku kata kat anak2 aku "umi korang ni sangat berdedikasi"

dalam pada berdedikasi tu aku rasa serabut sangat lagi lagi bila laki tak ada kat rumah dan kena jaga anak sambil bekerja. aku kadang terfikir macam mana orang boleh kata dia ok je kerja sendiri janji anak depan mata. how you do it guys? i cannot get it. serabut kot. mana nak cari ayat reply email. mana nak answer call tapi anak sibuk nak cakap sekali. anak ajak kau joget sekali kalau tak ikut merajuk pulak. belum lagi nak kena ajar anak kerja sekolah lagi. fuhh anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala? aku stress sangat, tapi aku fikir2 balik, aku yang control situasi kan, tak sepatutnya aku stress. so hari2 aku akan buat jadual dari pagi sampai petang dan aku akan pastikan semua orang ikut jadual tu, tak dapat 100%, 80% pun jadi lah. so far ok lah. aku pun kurang stress. anak2 seronok. aku juga akan pastikan anak2 aku tido paling lewat pukul 9 malam supaya aku dan laki aku dapat rehat dan menjalani hari2 berikutnya. seronok juga dapat tengok anak2 hari2. anak aku yang sulung tu, masa mula PKP hingga sebulan PKP, seluar dia senteng! dan tibe2 dan tak perlu kerusi untuk basuh tangan dia kat singki. wow.. anak aku no 2 tu, daripada tak pandai cakap, mulut dia bisiiiiing sangat. hahahaha.. seronok dapat tengok anak membesar depan mata. tak perlu terkejar kejar ke office. tak perlu hadap jem. tak perlu fikir nak makan apa. makan kat mana. nikmat yang Allah bagi rasa walaupun beberapa bulan je.

bila boss announced office akan operated by alternated basis, aku rasa seronok juga, rasa tak sabar nak keluar, nak tengok dunia luar, nak bau taik lembu tepi jalan rumah aku tu hahaha.. sampai bff aku kata "kau ni rare lah, orang tak suka pegi office, kau excited pulak". hehehehe.. bila dah masuk office alternate week. aku pun dah start hantar anak2 kat pengasuh. Alhamdulillah pengasuh aku tak tolak permintaan nak hantar anak. anak2 pun suka dapat pergi rumah mama diorang. ada la kawan nak main. balik dari office kena kerah anak buat kerja sekolah pulak. bagi laki aku tak buat pun tak apa tapi aku tak suka ajar anak tangguh tangguh kerja sekolah. kalau ada kerja sekolah buat. kalau tak ada tu tak apa lah. sambil2 main boleh je kita mintak dia baca a b c ke, surah2 hafazan ke. sebab kita tak tau hari esok apa cerita nya kan. di buatnya byk kerja sekolah tak buat, lepas tu kpm announce sekolah bukak tak ke cemas. mak bapak la cemas, anak umur 5 tahun ape dia tahu cemas tu ape. dia excited nak jumpa kawan2 je. macam haritu tibe2 cikgu announce kena hantar semua kerja sekolah. hah kalau tak buat lagi mau tergeliat tangan anak kau. aku mmg tak akan buat kan kerja sekolah anak. tolong teman aku ok. tolong jadi cheerleader..  hehehe..

sekarang, aku dan laki aku dah kerja di office sepenuhnya, anak sulung pun dah masuk sekolah 2 kali seminggu. so far alhamdulillah. walaupun wabak ni masih lagi ada, bak kata orang, kita dia belajar hidup dengan wabak ni. kena tingkatkan imun diri, kena jaga kebersihan diri 300% daripada sebelum ini. hari raya qurban lagi 2 hari. aku harap lepas raya angka pesakit covid ni tak akan meningkat mendadak. YB Ismail Sabri kata kalau cecah 100, PKP akan dimulakan kembali. walaupun aku dan laki aku tidak terkesan, tapi kesian pada yang hilang punca pendapatan. nak bertatih balik mungkin makan banyak masa kan? aku harap semua nya akan kembali pulih. aku pun nak pergi bercuti

Wednesday, 22 July 2020

pengalaman kerjaya pertama

seumur hidup aku ni, aku dah bekerja di empat buah company termasuk company skrg ni. cuma aku tiba2 teringat dengan pekerjaan pertama aku.



company pertama yang aku berkhidmat adalah di sebuah farmasi. tempat nya tak jauh pun daripada rumah parent aku tapi nak sampai ke tempat kerja tu kena juga lah naik bas. aku mencari cari kerja ni betul betul lepas aku dapat result SPM. lepas amik result aku terus jalan jalan kat shoplot tu aku ternampak iklan kerja kosong di farmasi ni dan aku terus masuk, ahli farmasi a.k.a boss tu mintak nak tengok result, bila aku bagi slip dia pun kata "okay laaahhh". esok tu aku start kerja. aku tak tanya pun gaji berapa cuti macam mana. yang aku tau dia bgtau kerja ada 2 shift (aku lupa pulak waktu shift tu) dan sabtu alternate. aku angguk je. bila aku balik, mak aku macam tak nak bagi aku kerja, dia nak aku ddk kat rumah je. tapi sebab dah dapat dah pun kan, nak tak nak aku kenalah pergi jugak. 1st day, naik bas, turun bas, sampai farmasi tak ada orang pun sampai lagi. aku cemas ni, betul ke farmasi yang ni, betul ke pukul 9 ni. dalam 15minit tunggu boss pun sampai sekali dengan staf lagi sorang. kak norjan namanya.

kak norjan yang banyak ajar aku cara bekerja dalam farmasi tu, boss tau semua jalan je. aku ni kan lack of confidence, jadi bila customer masuk aku jadi gelabah, lagi2 kalau dia tanya dia tak tau nak jawab. lagi satu bila aku attend customer, boss aku selalu perhati baik punya. tajam mata dia perhatikan aku. sampai aku kelu nak cakap. tapi day by day ok lah sikit. farmasi ni tak ramai mana pun orang datang dan kebanyakkan yang datang akan terus pergi kaunter farmasi je. jarang nak beli barang2 lain. tapi ada satu hari tu farmasi ramai sangat org. ada sorang customer ni dia masuk, dia tengok ramai orang dia keluar balik, lepas farmasi kosong, boss aku marah semua orang tau, dia tak suka orang datang tak beli apa2. at least kalau dia beli gula2 pun ok katanya, jangan bagi customer keluar tangan kosong. sejak hari tu memang aku pastikan setiap orang yang masuk akan keluar dengan plastik barang. sampaikan ada satu uncle ni nak beli losyen tapi dia taknak losyen yang ada tekstur melekit. mana la ada.. semua losyen mmg melekit la bila sapu kat kulit baru la elok. ini dia picit je dia tak nak dah sebab sticky dia kata. aku pun amik satu losyen aku pun goreng "sir, losyen ni bagus, tadi ade orang beli, dia beli sampai 2 sebab satu nak kasi mak dia. dia kata dia pakai losyen ni, kulit dia jadi cantik tak mengelupas" dan uncle tu beli juga 2 botol. boss aku amazed dengan aku. dia kata "losyen tu sudah lama tak ada orang nak beli, you bagus aaa" aku sengih je la.

beberapa bulan lepas tu baru aku tau farmasi ni ada cawangan di damansara. dia bukan cawangan sangat pun. yang ni suami jaga, yang sana isteri jaga. aku pernah pergi sekali sebab sana tak cukup staf. besar sangat farmasi tu, cantik. isteri dia very nice person. macam2 dia ajar aku dalam sehari. ada 1 insiden yang memang aku ingat sampai skrg. pelakon za**i o**r datang nak beli shampoo pantene. tapi dia tak sebut pantene yang macam dalam iklan sebut tu, dia sebut pan-ten. aku berkerut kerut tak faham tapi cuba untuk memahami. boss ada  dalam jarak 3 meter macam tu, dia pun tak faham tapi oleh kerana dia nak tergelak tengok reaction aku dia tak jadi tak tolong. kebetulan belakang aku adalah rak shampoo, za**i o**r berada di depan aku jadi dia nmpk lah shampoo pantene tu kat rak shampoo "oh tak apa saya dah jumpa" aku pun pusing belakang, bulat mata aku 'pantene rupanya.. dah kenapa sebut pan-ten' dia orang jawa ke? selesai je dia keluar daripada farmasi, boss aku punya lah ketawa sampai merah muka "saya nak tolong you tadi tapi saya tak tahan nak ketawa.. sorry aaa..." dan dia pun sambung ketawa lagi. hahahha sabar je lah. sehari kat situ seronok je rasanya, tak stress, happy je. tapi pkl 5 dah kena balik semula ke farmasi suami dia sebab kakak yang bawak aku tu dia tak boleh drive malam, silau katanya.

bila kita bekerja ni biasa la ade part seronok, ada part bosan, ada part rasa nak berenti keja time2 tu jugak. cuma seronok kerja sini, banyak dapat belajar cari bercakap dengan orang, cara susun barang kat rak supaya dapat attract customer dan juga belajar bersabar dengan orang sekeliling. hurmm nak dijadikan cerita, boss aku ni orangnya sangat annoying dan bau dia busuk macam tak mandi. dia sangat takut barang2 dan duit dalam farmasi dia tu hilang tapi tak nak install kamera. jadi staf dia selalu sangat jadi mangsa. asalkan kami nak pegi lunch dia cek beg kalau boleh nak tonggang beg tu sampai keluar semua isi beg baru dia puas hati. mesin cash register tu jangan harap dapat sentuh, walaupun dia kat jamban dan ade customer nak bayar sila lah tunggu. ada satu hari sedang aku lap lap rak vitamin, dia raba2 cek poket seluar aku takut aku curik vitamin, mungkin sebab masa tu aku first time lap rak tu. aku bosan dan dia tak kasi staf borak2 rehat2 jadi aku pun lap la. punyalah aku tekejut. lepas tu senior staf marah dia "boss jangan macam ni la boss, nanti dia report boss raba2 dia nanti. semua sini buat kerja, tak ada mencuri".

genap sebulan kerja, kawan kawan aku ajak masuk form 6, jadi aku pun berhenti dan dapat gaji untuk sebulan RM400. tapi sayang nya duit tu mak aku tak bagi guna walau sesen pun. mak aku simpan dalam bank aku. sedih sangat aku waktu tu. rasa penat lelah kerja tak berbaloi. aku cuma dapat pegang duit gaji aku untuk beberapa jam sahaja. guna pun tak sempat. impian nak beli jeans baru pun nan hado. tak tau la kenapa mak aku tak bagi guna walau satu sen pun. nak tanya waktu tu memang tak la, dapat penampar pulak aku kang huhuhu. jadi aku mampu merempan dalam hati je la.

hah aku teringat ni..  dalam masa 3 tahun lepas aku berhenti kerja tu kawan aku masa kerja sama sama kat farmasi tu ada bgtau boss aku tu mati heart attack. dan beberapa minggu sebelum dia mati, farmasi dia kena pecah. tragis sungguh. aku harap wife dia baik2 aje lah. mungkin skrg dah dapat pengganti.

Thursday, 16 July 2020

lack of self confidence / low self esteem

lamanya tak menulis.

setiap kali nak menulis, mesti aku padam balik atau aku biarkan dalam draft begitu saja. aku ada satu perangai. eh aku tak tau la benda tu orang sebab apa. tapi aku ni lack of self-confidence. sejak sekolah lagi yang mana aku harap anak anak aku tak ikut la jejak aku yang satu tu. kesian nanti. nak buat apa pun susah. kena senyap senyap. sebab aku takut kalau orang tahu orang akan gelakkan aku, mengata aku. walaupun hakikat nya tak pun. skrg aku rasa aku dah ok sikit. klu dulu aku selalu biarkan orang berprasangka buruk pada aku. what i mean is, cthnya: aku dituduh meniru waktu periksa padahal aku mmg suka termenung/berkhayal, mungkin pandangan aku yang tajam tu menuju pada kertas kawan aku padahal pandangan aku bukan kat situ pun. kemudian dimarah depan orang lain, diperli oleh cikgu2 lain (maksudnya cikgu yang marah aku tadi tu dah sebarkan cerita dalam bilik guru). tapi aku tak buat pun. tapi tak reti nak backup diri sendiri sebab tak confident. macam tu jugak masa aku kerja ni. bila aku kena bambu dengan boss masa appraisal aku tak mampu nak cakap  bukan salah aku. memang terang2 bukan salah aku pun. aku tau tu tapi aku tak mampu nak pertahankan diri sendiri. jadi aku biarkan dan markah appraisal aku pun jatuh merudum la jawab nya. aku frust. nangis. dan aku jadi benci dgn orang yang merosakkan reputasi aku. ada satu lagi cerita, yang ni paling memalukan diri aku la. aku harap 3 orang panel interview tu tak ingat dah muka aku. aku pernah pergi interview kat sebuah company, company besar. soalan simple je. "in 5 years from now, what u want to be?" aku ade jawapan tapi tak confident nak jawab. takut kena gelak. takut orang cakap poyo ahh budak ni. aku diam. diam. sampaikan panel satu cakap dengan aku "kalau tak pandai speaking, cakap melayu pun boleh". dia ingat aku diam sebab aku tak pandai english. hurmm english aku dari sekolah sampai Uni A encik. there is no way i cant speak english. tapi mulut aku tak terbukak langsung waktu tu. last2 diorg boring, diorang kata "do you want to be boss one day?" aku angguk. "say it please" aku pun cakap "i want to be boss" aduiii bodoh gila aku rasa. aku keluar daripada bilik interview tu aku tetap senyum je kat candidate lain. tapi hati aku hancur. aku marah kat diri sendiri. masa ambil IC kat guard, guard tanya "ok tak dik?" "ok je" jadi aku pun berlalu pergi. aku tak check pun aku dapat ke tak. dah tau la jawapannya kan. aku rasa loser sangat dengan diri aku ni. aku tak tau sejak bila aku jadi mcm tu. sebab masa sekolah rendah aku pengawas dan selalu naik pentas baca ikrar. boleh kata every week memang muka aku la baca ikrar. aku masuk koir sekolah. aku main boleh jaring jadi Center lagi. aku tak sure. keadaan aku ni sampai skrg walaupun dah byk kurang sebab aku lawan perasaan malu tak confident ni. aku dah boleh defence diri aku kadang kadang cuma bila aku dah defence diri aku tapi orang tetap menyalahkan aku, aku cepat tarik handbreak. aku macam tak koser nak layan. tapi lepas tu aku tetap tak puas hati, rasa down. tapi kalau aku lawan juga, memang kasar sangat cara aku which is i dont like it. tah la ada setan ke hape dalam badan aku ni. mungkin sebab tu juga aku ni lebih suka sendiri. lone ranger. sebab bila aku sendiri aku rasa selamat dan tak ada orang nak judge aku. walau macam mana pun aku selalu doa aku dapat cari kekuatan tu sebab aku nak salurkan kekuatan tu pada anak anak aku. aku selalu cakap pada anak sulung aku bila aku ajar dia "buat je dulu jangan takut2 nak buat, salah tak apa, sebab tu umi ajar ni, ayah hantar pergi sekolah, sebab nak kasi aca pandai, kalau nak pandai kena belajar" aku ulang benda tu sepanjang masa home schooling time PKP haritu. aku juga bagitau dia "kalau dah belajar tu cuba jangan buat salah lagi, ingat balik ape yang aca belajar, jangan nak cepat je"



aku tak tau la sape yang akan baca blog aku ni, sebab aku tak pos t to public. kalau ada yang membaca tolong doakan aku ye. and sorry aku lupa buat perenggan.