Friday, 18 October 2019

office ku - hate love relationship (part 1)

lama kita tidak bersiaran. aku sibuk sangat kekdahnya. boss aku baru revised (lagi) job scope aku, maka kerja aku bertambah la daripada sebelumnya. bekerja macam nak lunyai rasanya hari hari. harap harap tahun depan gaji pun kena revise la sepertimana skop kerja. amiiiinnnn

tahun ini genap 6 tahun aku kerja di sini. 6 tahun bagi aku lama juga la kan. kau bayangkan lah daripada department aku ni hanya 8 orang sahaja sekarang dah ade lebih kurang 50 orang. dan hanya 2 orang melayu sahaja. oklah ada juga aku geng, dulu sorang sorang terkontang kanting. skrg ada jugak geng membawang. dan dalam masa 6 tahun ni dah 3 kali laptop aku bertukar, ni pun ada ura ura nak tukar lagi. seronok tapi malas nak transfer file. huhuhu... walaubagaimanapun boss aku tetap orang yang sama. aku rasa boss aku dah kerja dalam 20 tahun? betapa loyalnya boss aku nak habaq mai.

office aku ni selain daripada susah cari tempat makan melayu, nak datang pun bercinta jugak, bukan sebab jauh, tapi sebab jem. pagi pagi kan, biasalah jem masyaAllah tak boleh nak kata. aku rasa kalau management ni berkira pasal attendant, mmg aku failed. jadi sebab tu hari2 laki aku hantar naik motor. tapi  kadang2 naik kereta juga. tengok keadaan. kalau naik kereta kena bayar parking pulak, kalau tak dapat surat chenta daripada MBPJ. tu lah sebab nya aku rasa 6 tahun tu merupakan pencapaian terbaik la dengan pelbagai kekangan. dan juga sebab malas nak update resume.hiks.

so kalau diikutkan tahun depan cukup untuk membuatkan aku dapat pelbagai isentif daripada company. we will see. aku harap harap harapan tidak terkulai layu di tasik madu. kalau ada aku share esok esok dengan korang. walaupun aku tak tau la ade ke orang baca diari aku ni. hehehe

Wednesday, 9 October 2019

Anak and so-called TTC journey

5 tahun tanpa zuriat, sebernarnya aku ok je. tak ada rasa sedih sebab tak ada anak. sungguh aku cakap, aku tak ada rasa aku perlu sangat sangat anak (waktu itu) sebab aku rasa aku cukup semuanya. tapi aku akan nangis dan down bila orang sekeliling aku merendah rendahkan capability aku untuk mengandung dan memiliki anak sendiri. aku juga masih ingat muka muka orang yang ayat ayat yang menikam jauh di hati, jantung dan tulang. ayat ayat nya masih tersemat di hati, susah nak padam. dari kaum keluarga hingga ke orang yang aku tak kenal sangat pun. pedih sangat. sakit sangat. Astaghrifullah.. semoga Allah bantu aku untuk melupakan.

so, apa yang aku lakukan untuk dapatkan zuriat?

kalau orang tanya aku soalan ni, jujurnya aku pun tak tau nak jawab. Aku tak pergi special treatment pun. sebab tahun kedua aku kawin, aku mengandung dan keguguran. jadi selepas keguguran tu aku follow up dan doktor dan sahkan aku sihat je, mungkin tak ada rezeki lagi. aku pula baru dapat kerja, jadi nak cuti untuk buat rawatan tu susah sikit. jadi aku putuskan tak apa lah, mesti ade sebab kenapa Allah hold dulu. mcm aku tulis kat atas tadi, aku rasa ok je masa tu, x ada rasa desperate nak anak pun. bukan tak nak, cuma tak terkejar kejar. ahh korang faham la kan.

tetapi sebelum aku keguguran, aku ada la pegi jumpa doktor pakar sakit puan, doktor lelaki. cut story short, doktor tu cakap begini "kalau awak dapat turunkan 10% daripada berat awak sekarang ni, saya gerenti awak mesti mengandung" waktu tu aku marah sangat, kita datang nak check up, tapi dia cakap macam tu pulak. aku pun senyum dan keluar. lepas tu aku tak pergi dah jumpa doktor tu. hahaha.. sakit hati kena panggil gemuk. realiti nya memang gemuk sangat masa tu, almost 100kgs. balik kampung kena perli perli pulak dengan mak mertua. double sakit hati, cuma still la kena balik kampung kan, tak boleh nak merajuk tak balik kampung pulak haha..

dan selepas keguguran buat kali ketiga, aku mula bosan dan mula putus harapan jadi aku tekat aku takkan beli dah pregnancy test, tak kan cakap dah pasal anak ni. so mulai saat tu aku rasa hidup aku lebih happy, dah tak stress dan nervous nak tunggu setiap bulan period datang atau tak. aku enjoy saja. waktu itu aku dah mula bekerja di tempat baru, suasana baru dan tak ada orang yang tanya2 pasal anak dan sebagainya. aku jugak aktif gym dan larian. tak ada masa nak sedih2 fikir ada anak atau tak. waktu ni aku dah turun lebih 20kg.

out of nowhere.. aku selalu sangat keletihan. letih yang teramat sangat, kat office letih, kat rumah letih, kat gym pun letih walaupun aku hanya jalan kat treadmill. makan pun malas, asik nak tidur je. ada satu malam di rumah mertua, mertua aku tengah kopek ikan bilis, aku kononnya nak tolong la, tapi bau ikan bilis tu busuk gile sampai kepala pening dan nak muntah. masa ni aku rasa something is not right. tapi tak nak berharap sangat. tapi aku check juga period calendar.  masa tu lah aku baru tengok trend period aku monthly. selama ni aku just click bila period, click balik bila dah habis period. yang lain i dont bother. hurmm dah 10 hari lewat. ok tak pe. kita tunggu je la. mungkin memang ikan bilis tu yang busuk kot.

minggu berikutnya di office, aku sakit ulu hati, fuhh macam nak pengsan rasanya, berpeluh peluh. minum air panas tak jalan, tetap sakit. try makan biskut, masih rasa sakit. nak balik tapi sebab dah pukul 4 lebih, aku bertahan je la sampai habis office hour. badan rasa panas macam nak demam. aku fikir aku kena gastrik sbb mcm aku kata tadi aku tak berapa makan sangat sebab aku asik pk tido lagi best. petang tu husband aku tengok aku je dia terus bawak aku pegi klinik sebab dia kata macam teruk sangat muka aku tahan sakit. masa di klinik ni la aku rasa paling kelakar. aku masih ingat dialog aku dengan doktor tu

saya sakit ulu hati, sakit macam nak putus nafas. saya pernah ada gastrik dulu

puan bila last period?

(soalan ni aku tak suka sangat) kejap saya tengok calendar.. xxx last period

period regular tak?

regular. kenapa doktor?

kita check UPT dulu puan. mungkin mengandung ke..

ye ke? tak la doktor. saya sakit ulu hati je ni. tak payah buat UPT la. gastrik kot ni.

(doktor tu senyum kat aku) tak apa, kita check dulu, kalau mengandung, ada ubat yang puan tak boleh makan. jadi kena pastikan dulu puan mengandung atau tak.

aku buat muka jugak la waktu tu. dah la aku alergic nak test2 ni. aku pun xde fikir ape2 waktu tu sbb aku confirm yang aku x mengandung.

5minutes later...... aku buka je pintu bilik doktor

ok puan, tahniah ye, puan mengandung.

hah? serius lah doktor? (aku nganga besar kot masa ni, aku pandang laki aku, muka dia pun terkejut kemudian dia senyum)

eh tak percaya pulak dia, meh sini tengok, ambik gambar UPT ni. saya tak tipu, ni urine puan tadi, bukan urine orang lain.

termenangis pulak aku waktu tu. airmata pulak macam tak nak berenti. huhuhu.. laki aku senyum tak senyum sengih tak sengih. ha gitu.. speechless. selepas itu doktor buat beberapa assesment dan pesan pada kami, pregnancy aku ni dipanggil fragile pregnancy sebab seblm ni ada sejarah keguguran dan dia terus buat surat rujukan ke hospital. aku masih lagi in-denial moment. sebab apa tau, baru beberapa bulan lepas aku cakap dengan husband aku "apa kata kita try make baby nak tak tahun ni? saja2 je. kita kira betul2 time subur. kalau tak lekat tahun depan kita buat treatment" laki aku ok je.

jadi kesimpulannya di sini. tips aku untuk mengandung adalah memang kena tahu waktu subur kita. kena kira betul2. aku kan turun 20kg kan? aku rasa pemakanan juga memainkan peranan penting juga. emosi pun sama. jangan stress. be happy. enjoy your life. selain tu berdoalah, mintak ape yang korang nak mintak dengan Allah. tak hari ni esok atau bila2 korang dah bersedia pasti Allah makbulkan doa korang tu.

Friday, 4 October 2019

Selamat Berhujung minggu

Kalau memandu ke mana mana, berhati hati di jalan raya. Hari ni busy tak sempat nak buat entri. kita jumpa isnin nanti ye.

Thursday, 3 October 2019

Macam mana kenal dengan suami?

Hi, hari ni aku nak share macam mana aku boleh kenal dengan suami aku dulu. he he he... ini cerita bagi pihak aku la, aku rasa kalau suami aku yang cerita mungkin ada lain sikit lah kan. tapi tak kisah lah sbb semua cerita ni pun cuma the other side of story je, yang pasti Allah yang dah atur cantik pertemuan tu.

Tahun 2008, aku waktu tu bekerja sebagai kerani di satu construction company di shah alam. Tinggal di flat PKNS seksyen 7 shah alam. Aku grad 2006 terus dapat kerja tu dulu, jadi aku sambar je. 

Masa tu kawan aku datang daripada kelantan untuk cari kerja di shah alam. kawan baik aku masa study di Kolej Syahputra. aku belajar kat sana 1 semester je sebelum aku dapat tawaran further study di UiTM Shah Alam. So, basically kitorg berdua ni suka keluar makan kat seksyen 24, bak kata org shah alam restoran tong sampah. sebab restoran ni ngam2 dekat tepi rumah sampah kat kawasan flat seksyen 24 tu. lepas makan selalu jugak berhenti lepak2 kat dataran shah alam nearby hotel bluewave tu tengok orang main rugby atau skodeng orang dating (if you know what i mean) hahaha..

So, satu hari sedang kitorg ni skodeng 1 pasangan ni dating dalam kereta, suami aku dengan 2 3 org kawan dia datang lepak bersandar kat kereta tu nak tengok orang main rugby, tapi diorg tak perasan orang dalam kereta tu tengah ehem ehem. kesian..... tak jadi projek couple tu hahaha.. kami berdua pulak ade sedikit bengkek lalu usha je dia dgn kawan2 dia dengan muka tak puas hati. tapi kawan suami aku ni nak ngorat kawan aku budak kelantan ni tapi dilayan sepi sebab kitorg sakit hati punya pasal, terus blah je dari situ.

Keesokan hari nya, selepas balik dari dinner, sedang tunggu parking kosong, ada 2 orang mamat ni jalan ke arah kereta kawan aku (time tu aku drive), aku macam cuak aku siap check kereta lock ke tak, tingkap lock ke tak, tapi tibe2 kawan aku kata "eh ni orang semalam tu kan?" setelah aku amati............ ye betul, mmg tu suami aku dengan kawan dia smlm tu. macam mana boleh kenal? diorg pakai baju semalam wey. hahaha tak mandi ke ape.

So kat parking kereta tu jugak la kawan suami aku buat sesi suai kenal dengan kawan aku. aku duduk sekali tapi on call dengan kawan aku yang lain. tapi sempat jugak lah berkenalan amik no phone semua. dan suami aku ni rajin pulak sms aku. ajak makan lah. bgtau dah sampai office lah. bgtau dah balik rumah lah. bgtau nak tidur lah. bgtau sakit perut lah. bgtau nak pegi lunch lah. eh memula annoying jugak. sebab aku bukan jenis begitu ye. lagipun baru kenal je kan, dah kenapa kau nak report segala gala kat aku ni, confuse aku kejap. jadi diam2 aku tanya kawan dia yang nak ngorat kawan aku tu, suami aku ni suka aku ke, sebab nampak lain macam je layanan (hahahaha). kawan dia cakap ye. lepas pada tu eh macam ok pulak bila dia nak report2 macam tu hahahahahha dasarrrrr

cut story short lepas lebih kurang 6 bulan kawan kitorg pun bertunang, lebih kurang setahun bertunang, kawin.....

oh ye.. kawan suami aku yang ngorat kawan aku tu tak kawin pun. masing2 kawin dengan orang lain.

Suami aku ni orang nya simple dan terima semua dikeliling dia seadanya. memang betul, nobody is perfect tapi pada aku, cukup dia je. orang lain tak perlu. (senyum)

Wednesday, 2 October 2019

Menulis kembali?

Hi, i feel like to write again. untuk sekian kali nya. hahahaha..

ahh sudah.. 10 minit aku menung depan laptop ni. aku tak tau pulak nak tulis apa. sebab banyak sangat dalam kepala, tak tau mana satu nak klua kan dulu. mungkin perlukan ice break, so aku mula dengan perkenalkan diri aku dulu lah. (macam IV gitu)

nama aku rohaida, so basically kawan kawan semua panggil aku aida. nickname aidanisme ni adalah nama blog lama aku, ye aku ada blog masa aku belum kawin dulu aku pernah pakai nickname ni, havoc jugak blog tu, siap dapat cheque darpd nuffnang lagi. tapi aku close blog tu sebab hal keluarga. sayang kat blog tu tapi untuk kebaikan semua aku tutup je lah. lepas pada tu bosan jugak hidup aku asyik mengadap facebook je. masa tu belum ada IG lagi. selepas beberapa lama aku try juga buat blog baru tapi mood nak menulis tak mari. jadi asik terhenti henti je. lama2 aku pun lupa password.

ye sudah pun menjadi isteri, tahun ni genap sepuluh tahun usianya. dua cahayamata, Alhamdulillah. aku nak buat entri khas untuk TTC journey aku nanti. 6 tahun kami menanti, macam macam dugaan. 3 kali keguguran, diperli, dicaci, menangis, marah, meluat semua bercampur. tapi aku percaya Allah maha memberi, dan akan beri yang kita mampu bukan yang kita perlu. kebergantungan aku waktu tu memang 300% hanya pada keajaiban yang Allah akan tunjukkan dan ternyata betul lah. waktu aku terdektik dalam hati aku dah sedia, terus Allah bagi. Allahuakbar! Agungnya cinta Allah.

currently aku bekerja dengan e-commerce company. IT company. based at Petaling Jaya nearby bandar utama. hari hari suami aku hantar aku ke office. aku kesian dengan dia, aku tau dia penat dan cemuih. tapi dia tetap jugak hantar. dah 7 tahun aku di sini. staf dah silih berganti dah, aku tetap utuh di sini haha. bukan aku je, boss boss aku pun masih utuh di sini. sama2 lah kita mereput di sini. untuk berapa tahun lagi entah lah weh hahaha.. korang ade kerja kosong nak bagi aku? eh.

skrg banyak masa aku dengan anak anak je di rumah. masak bila nak masak, kalau malas kita makan je la kat kedai. senang je hidup aku, aku bukan supermom and i cannot be a supermom. masa anak 1st dulu aku buat semua benda, badan jadi sakit sakit, emosi tak menentu, stress dan anak aku dapat full breastfeed ngam2 setahun je tu pun jenuh akuu catu susu dia. kesian sangat tapi nak buat macam mana dah tak cukup. lepas umur setahun terus aku campur dengan fresh milk dan lama lama minum la fresh milk je. jadi kali ni aku tak nak buat dah kesilapan lalu. memang masa lalu banyak mengajar aku. its okay kalau rumah sepah sepah sikit. its okay kalau  baju timbun timbun tak lipat. its ok kalau anak kau pakai baju yang sama tak ganti ganti berbulan bulan. rileks la. benda tu semua simple saje. as long as semua orang dalam rumah tu happy, kita akan happy. jiwa pun tenang. badan pun sihat. benda benda yang perlu risau kita risau lah. benda yang boleh put aside, kita pun aside dan buat part by part.

i am trying to lose 10kgs. at least 2020 aku dapat turun kan lah 10kg tu. nafsu makan ni susah betul nak control. hari tu aku buat IF seminggu turun 3kg. happy sangat tapi sbb tak consistant statik je kat situ. tak turun tapi tak naik. tapi tetap lah tak syok. aku rindu lah kat berat aku dulu, walaupun susah lah nak dapat balik figure tu sebab tak de buat workout training kan, tapi at least nak la berat tu balik. aku ade kurang 3 bulan je lagi. jadi mari lah start isnin nati. 4 hari ni kita lenjan makan habis habisan. hahahaha.. dasarrrrr

wawasan 2020 aku adelah 10kgs lighter. ingat tau! (pesan kat diri sendiri)