Wednesday, 30 August 2017

Saje membebel.

Assalamualaikum.

aku rasa champion sangat hari ini sebab tak cuti untuk raya haji. selalu memang aku cuti dah ni. mungkin sebab esok pun cuti merdeka dan raya pulak lusa, jadi ada sehari esok nak prepare mknn utk raya haji. So tahun ni giliran aku, tak ada la travel jauh sangat, dan mohon tidak lah jem.

apa nak masak raya ni?

hari tu aku dah discuss dengan mama apa nak masak raya ni. rendang ayam of course. tapi daging tak payah la kan, kita tunggu qurban punya je. tapi aku mcm nak buat pulut kuning, sambal ikan bilis dan telur rebus.. fuhh.. semangat! hahahaha...

aku nak ngadu lah, semalam aku kena sound dengan Boss Besau. tapi aku tak tau apa salah aku, dia sound pun guna email je. cc pulak kepada boss boss lain. long story short, aku prepare report utk project department, tapi content report mestilah daripada setiap project leader. so part aku hanyalah fill in dalam report tu. hantar kepada management everyweek. tapi beliau ni tak pernah puas hati dengan report tu. boss aku selalu la kena panggil, pastu bgtau aku betulkan. tapi dia kata part aku dah ok, skrg part dia. since boss kata dah ok. aku pun ok ajelah. ape lagi kau nak argue kan. tibe2 smlm dia kena sound aku pun kena skali. aku tak guna common sense katanya. termenung aku kejap. aku belek2 lagi report tu. common sense untuk part yang mana? semua dah filled in. rasa nak nangis pun ada. boss aku pulak outstation, kalau tak boleh la aku tanya dia celah mana lagi tak complete report ni. you know what guys.. when your management says you are not good, u are not doing right, how do you feel? i felt dispointed  to myself. rasa nak bagi surat pun ada semalam.

so pagi ni, 2nd boss bagitau dia akan handle report tu. aku tanya dia "act, what is the problem with the report?" maka dia pun cerita, big boss highlight bahagian remarks. remarks tak jelas, aku mcm nak hantuk kepala kat dinding sebab all this while, boss aku yang outstation tu tak pernah highlight kat aku remarks tu problem. haihh.. walaupun remarks pun sepatutnya di tulis oleh project leader, tapi aku boleh la tolong highlight kat deme deme ni. tapi dah tak bgtau aku mana lah nak tau. 2nd boss aku cakap lagi "he said, aida tak tahu buat ke" jawapan dia mmg tak tau lah, satu sebab takde sape highlight kat aku, kedua, tu mmg sepatutnya di isi oleh project leader (untuk urusan project progress). alahai.. so aku harap benda ni settle la. rimas aku asik2 kena mark dengan big boss buat kerja tak betul. reputasi tercalar tau.

Aku pun rasa macam kena berhijrah la. rasa macam lama sangat aku kat office ni, rakan seperjuangan semua dah takde. semua dah berenti kerja tempat lain. tinggal yang baru2 je. tak ngam. boring, tak ada kawan. nasib baik ada melayu sorang buat kawan. dulu opis ni meriah, skrg semua stress je buat kerja, diorg happy sama2 diorg je, selalu aku kena tinggal.

tapi dalam usia begini nak pegi interview sangat lah malas, resume pun tak update. tapi aku nak tengok increment tahun depan klu tak memberansangkan, aku nak try n error cari kerja lain. aku ada lagi 6 tahun nak kerja. target aku anak aku masuk sekolah je aku nak berenti. masa tu pun hutang semua dah settle. PTPTN dah settle alhamdulillah. kereta lagi lagi 5 tahun. itu je hutang aku. takaful bulan2 wajib la bayar. itu boleh cover no problem.

korang doakan aku ye.

Wednesday, 16 August 2017

Suami Hensem

ada orang suka sangat bila orang puji suami dia hensem

kalau boleh dia nak suami dia dress up bagi nampak hensem di mata orang

apesal eh?

sebab aku lebih suka kalau suami aku ni 'hensem' depan mata aku

hensem di sini meliputi luaran dan dalaman

tak gitu?

tapi kalau hensem sangat pun susah jugak nak jaga kan. hahahaha


p/s: tak boleh blah bila ada orang suruh suami dress up ala ustaz biar nampak alim baik soleh. oh please.

Tuesday, 15 August 2017

Anak ke Cucu

Aku dapat soklan tu tadi masa tunggu laki pick up lps habis check anak kat hospital selayang.

thank you la uncle.

thank you.

crap!

Thursday, 10 August 2017

KRT FB Page

Lama tak bersiaran.  syok tak tengok muka monyet lama2? hahaha...


korang biasa tak baca cerita hal rumah tangga kat facebook page KRT? aku tak ingat la sejak bila aku like page ni. tapi lately memang ramai kan yang share merata rata jadi lama aku pun terjebak sama. cuma aku baca kalau tak panjang sangat la karangan hal rumah tangga diorg tu.

Macam macam masalah rumah tangga rupanya ye dalam malaysia ni. yang dasyat gila pun ada. yang kejam pun ada. yang macam mintak perhatian pun ada, dah aku rasa yang mereka cerita pun banyak dalam ni. kadang2 mcm cerita pukul 7 je gayanya. mungkin saja tak de kerja agaknya. atau saja nak jadi penulis novel tapi malas nak hantar manuskrip. hahaha..

ada orang kata tak elok bukak aib rumah tangga. tapi aku tak nmpk la mana aib nya sebab tak tau pun sape yang hantar dan siapa yang di tuju. cuma kadang2 diorg paparkan phone number tu memang yang terlebih rajin tu cepat je tangan dia google ataupun save nombor nak tengok muka orang tu kat whatsApp. hebat2 orang malaysia ni. stalker. walaupun tak ada kena mengena dengan diri sendiri.

bagi aku la kan, bila baca2 cerita mcm ni, boleh buat jadi pengajaran. kadang2 ada juga antara luahan tu tersipi sipi kat kita kan, mungkin selama ni kita tak sedar kita buat orang terasa. buat tu maksudnya salah. macam2 la lagi kan. maka dari sini lah kita muhasabah diri. aku ni senang je, kalau kau tengok benda ni at the negative side, kau dapat la negatif. kalau ko tengok benda tu at the positive, ko dapat la yang positif.

tapi dalam banyak2 benda dalam KRT tu aku paling tak boleh blah yang tukang komen tu le.. makcik makcik bawang tu. hahaha... seronok baca komen, walaupun kadang2 over sangat komen nya sampai menghentam abis abisan.. tetap kelakar. 

siapa la disebalik KRT ni. kalau dia buat duit kan, dah kaya dah dia. huhuhu.. apa2 pun jangan sampai terbuka aib sendiri. yang hantar masalah tu tak ada apa2... korang yang komen tu pulak terselak kain akibat keyboard warrior.

Tuesday, 1 August 2017

Ogos menjelma lagi

Semoga bulan ini akan datangnya sinar kebahagian, kesihatan yang optimum, dan senyuman seluas lautan 😉

Monday, 31 July 2017

Jangan Jadi Monyet, MONYET!

Keluar dengan laki orang
Tahu orang tu dah berbini
Tahu orang tu dah ada anak
JANGAN JADI MONYET

Berhubung dengan laki orang
Morning Call? Subuh Call? Dah Makan ke belum? Dah berak ke belum?
Pergi cari si bujang atau si duda
JANGAN JADI MONYET

Bertepuk tampar, bergurau senda pastikan betul tempat nya
Takut esok esok kaum keluarga kau terkena perkara sama
bila orang kata kifarah, kau kata ada aku kisah
JANGAN JADI MONYET

Bila ditanya kenapa keluar dengan laki orang
Jawapan kau dia yang ajak
tapi kenapa kau tak tolak?
JANGAN JADI MONYET

Lelaki dan perempuan saling memerlukan
cari cari jodoh kawen cepat cepat
nak pergi masuk jamban pegang tangan pun tak de hal
JANGAN JADI MONYET

#silapergimampus
#silapergijahanam
#silajanganperasan
#akutakcakapsiapasiapapun
#pergimeninggal

Thursday, 27 July 2017

Diet mengikut kumpulan darah


Korang pernah ke diet ikut blood group? menjadi tak? aku serius tak pernah dengar sampai lah aku ada baca kat satu IG coach ni dia kata why not try diet ikut blood group.. hurmm macam menarik je kan? jadi aku pun google.
ada beberapa juga yang aku jumpa. isi lebih kurang sama je. so ini lah kesimpulan daripada googling aku. Sebelum tu korang kena tau la ape jenis darah korang ye.. macam aku A+

Sumber pertama 👉 link

Kumpulan darah jenis A : Sesuai jika anda memilih untuk menjadi ‘vegetarian’ kerana individu dari kumpulan ini digalakkan memakan banyak makanan berasaskan tumbuhan

Sumber kedua 👉 link

Darah A

Digalakkan
Dibenarkan
Tidak dibenarkan
Protein

Ayam, ayam belanda
Daging lembu, babi, kambing, rusa, kijang, itik
Makanan Laut
Cod, ikan mas, kerapu, makarel, ikan siakap, salmon, sardin
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Barracuda, kaviar, beluga, lala, ketam, udang sungai, katak, lobster, kerang, tiram, sotong, kura-kura
Tenusu

Yogurt, mozzarella, keju kambing, susu kambing
Semua jenis keju yang lain dan susu
Lemak
Minyak zaitun, minyak flaxseed
Minyak canola, minyak cod liver
Minyak jagung, cottonseed, minyak safflower, sesame
Bijirin
Kacang, labu
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Kacang Brazil, cashew, pistachio
Kacang
Kacang hijau, kacang hitam, black-eyed peas

Tamarind, kacang merah
Gandum
Buckwheat, amaranth

Graola, wheat germ, wheat bran, durum wheat
Roti & Mi
Roti (Essene, Ezekiel, tepung soya, sprouted wheat), kek nasi, tepung (oat, nasi, rye), mi, pasta
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
English muffins, roti (high-protein whole wheat, multi-grain), matzos
Sayur
Halia, bawang, broccoli, lobak, bayam, labu, dandelion, okra, tofu

Pepper, ubi kentang, yam, tomato, mushroom, eggplant
Buah
Nenas, cherry, apricot, anggur, lemon

Tembikai, tembikai susu, manga, betik, kelapa, oren, tangerine
Rempah
Tamari, miso, sos soya, halia

Vinegar, pepper
Perasa


Sos tomato, mayonis
Minuman
Aloe vera, green tea, red wine, kopi

Bir, soda, black tea

Sumber ketiga 👉 link
Jenis A. Perlu makan makanan soya, bijirin, sayur-sayuran organik dan melakukan senaman yang lebih lembut.

Sumber keempat 👉 link 
DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

hah banyak wey, yang pasti nya aku kena makan lebih banyak sayur la lepas ni. adoii sayurrrr oh sayurr... telan spirulina je boleh tak? hahahhaa...

Wednesday, 26 July 2017

MyFitnessPal untuk kira kalori harian


1st sekali aku download apps MyFitnessPal sebab kalau nak kira sendiri memang tak rajin la nak google segala kan. jadi dah ada smartphone tu please be smart. gituuuu..

Dulu.. 3 tahun lepas aku tak pakai benda ni, yes. aku kira siap ada buku ok. gigih google sebab aku tak tahu kewujudan apps ni. hahaha korang jangan la jadi macam aku ye. susah kot kira sendiri.gigih nak google setiap satu makanan yang korang teringin nak makan masa diet kalori ni. takut negatif kan. kalau ngam2 ok lagi. dah la skrg ni payah nak dapat bersenam sampai capai 1000kalori mcm dolu dolu.

ye wey. dulu aku workout sehari minimum kalori burn is 800kcal. so takde hal klu terlebih makan. skrg tak boleh. no no no....

so jom aku tour sikit MyFitnessPal ni. cuma takde gambar sgt la ye, aku malas nak screenshot. tapi aku google2 jugak kot ada yang kena mengena dengan ape yang aku nak cerita ni.

1. korang p la download dulu. takkan ni pun kena ajar kan hahaha...

2. set info korang. ada current weight, target weight, lifestyle, lagi ape tah.

3. so nanti dia akan set kan brape kalori per day yang korang boleh guna.

4. hari2 korang masukkan lah apa makan korang, air putih yang korang minum, snack, exercise semua. jangan tipu k. korang jugak yang rugi klu tipu. psiko tak?

apps ni sedikit sebanyak boleh mengajar korang cara nak kawal selera makan tau. lama2 esok korang tak yah guna dah sebab dah pandai bajet kalori.

TAPI... bila korang dah lama2 diet kalori mcm ni, kadang2 ade orang dia akan plateau.. which mean berat dan bentuk badan dah stuck tak turun2 tak naik2... masa ni korang bukak balik apps ni, setting balik current weight dengan new goal weight, nanti dia setting balik kalori per day yang baru, korang ikut pulak kalori tu, insyaAllah nanti dah tak plateau..

so far ini yang aku sedang amalkan. so aku boleh je makan nasi, mee, dan sebagainya.. yang mengenyangkan. walaupun fast food tu 500kcal je tapi tak kenyang, baiklah makan nasik lemak. kenyang lama. faham? (eceh.. bajet coach pulak. hahaha)

ok bai..

p/s: 1 je la gambar. malas punya pasal

Thursday, 20 July 2017

Buy 3 pieces cake for RM20


Offer Secret Recipe hari ni (biskut tu tak termasuk tau, tu biskut aku dapat bila order air blended caramel coffee)

aku dah beli, share share dengan officemate. hah korang p la beli.

kalau take away baru dapat RM20, kalau 'having here' ada charge tax segala 😔

dah tu je nak update. hihihi...

Tuesday, 18 July 2017

Beli Telefon Baru Semalam

akhirnya, semalam aku beli juga telefon baru setelah beberapa bulan disebut sebut nak tukar telefon. orang kata jangan sebut2 nanti telefon kita merajuk. ha kau, terus merajuk sungguh. huhuhu...

so daripada Xiaomi Mi4i aku beli pulak Xiaomi Redmi4X

fresh lagi semalam. malam tadi aku tukar SIM semua, sekali install balik semua dan backup balik data daripada Mi Account. 

Aku masih lagi teguh bersama xiaomi ni sebab.. banyak sebab. salah satunya budget smartphone yang high spec. 3gb RAM + 32gb ROM, ada fingerprint sensor, 13MP camera + 5MP front camera, body metal premium (macam i phone gitu), screen pun tak besar 5" je. so not bad la kan?

all in RM649.00 sahaja. 

ada orang tanya, kenapa tak beli iphone? hurm.. subjektif sangat soalan tu, tapi secara umumnya, aku tak suka berhabis sebab phone. atau apa sahaja barang la yg aku nak beli. aku suka barang original, tapi aku tak suka barang mahal2. itulah aku, complicated tapi aku tak suka complicated kan benda tu. Sebab tu jugak aku suka layan bundle. Sebab original.

Xiaomi ni aku beli kat lazada, Official Mi Store Malaysia. so warranty pun mmg warranty Mi Malaysia. korang boleh klik link ni.

Kita tengok phone ni tahan berapa lama. kalau dapat kat anak aku ni, campak2 selamba je dia tu. haha..