Wednesday, 30 August 2017

Saje membebel.

Assalamualaikum.

aku rasa champion sangat hari ini sebab tak cuti untuk raya haji. selalu memang aku cuti dah ni. mungkin sebab esok pun cuti merdeka dan raya pulak lusa, jadi ada sehari esok nak prepare mknn utk raya haji. So tahun ni giliran aku, tak ada la travel jauh sangat, dan mohon tidak lah jem.

apa nak masak raya ni?

hari tu aku dah discuss dengan mama apa nak masak raya ni. rendang ayam of course. tapi daging tak payah la kan, kita tunggu qurban punya je. tapi aku mcm nak buat pulut kuning, sambal ikan bilis dan telur rebus.. fuhh.. semangat! hahahaha...

aku nak ngadu lah, semalam aku kena sound dengan Boss Besau. tapi aku tak tau apa salah aku, dia sound pun guna email je. cc pulak kepada boss boss lain. long story short, aku prepare report utk project department, tapi content report mestilah daripada setiap project leader. so part aku hanyalah fill in dalam report tu. hantar kepada management everyweek. tapi beliau ni tak pernah puas hati dengan report tu. boss aku selalu la kena panggil, pastu bgtau aku betulkan. tapi dia kata part aku dah ok, skrg part dia. since boss kata dah ok. aku pun ok ajelah. ape lagi kau nak argue kan. tibe2 smlm dia kena sound aku pun kena skali. aku tak guna common sense katanya. termenung aku kejap. aku belek2 lagi report tu. common sense untuk part yang mana? semua dah filled in. rasa nak nangis pun ada. boss aku pulak outstation, kalau tak boleh la aku tanya dia celah mana lagi tak complete report ni. you know what guys.. when your management says you are not good, u are not doing right, how do you feel? i felt dispointed  to myself. rasa nak bagi surat pun ada semalam.

so pagi ni, 2nd boss bagitau dia akan handle report tu. aku tanya dia "act, what is the problem with the report?" maka dia pun cerita, big boss highlight bahagian remarks. remarks tak jelas, aku mcm nak hantuk kepala kat dinding sebab all this while, boss aku yang outstation tu tak pernah highlight kat aku remarks tu problem. haihh.. walaupun remarks pun sepatutnya di tulis oleh project leader, tapi aku boleh la tolong highlight kat deme deme ni. tapi dah tak bgtau aku mana lah nak tau. 2nd boss aku cakap lagi "he said, aida tak tahu buat ke" jawapan dia mmg tak tau lah, satu sebab takde sape highlight kat aku, kedua, tu mmg sepatutnya di isi oleh project leader (untuk urusan project progress). alahai.. so aku harap benda ni settle la. rimas aku asik2 kena mark dengan big boss buat kerja tak betul. reputasi tercalar tau.

Aku pun rasa macam kena berhijrah la. rasa macam lama sangat aku kat office ni, rakan seperjuangan semua dah takde. semua dah berenti kerja tempat lain. tinggal yang baru2 je. tak ngam. boring, tak ada kawan. nasib baik ada melayu sorang buat kawan. dulu opis ni meriah, skrg semua stress je buat kerja, diorg happy sama2 diorg je, selalu aku kena tinggal.

tapi dalam usia begini nak pegi interview sangat lah malas, resume pun tak update. tapi aku nak tengok increment tahun depan klu tak memberansangkan, aku nak try n error cari kerja lain. aku ada lagi 6 tahun nak kerja. target aku anak aku masuk sekolah je aku nak berenti. masa tu pun hutang semua dah settle. PTPTN dah settle alhamdulillah. kereta lagi lagi 5 tahun. itu je hutang aku. takaful bulan2 wajib la bayar. itu boleh cover no problem.

korang doakan aku ye.

Wednesday, 16 August 2017

Suami Hensem

ada orang suka sangat bila orang puji suami dia hensem

kalau boleh dia nak suami dia dress up bagi nampak hensem di mata orang

apesal eh?

sebab aku lebih suka kalau suami aku ni 'hensem' depan mata aku

hensem di sini meliputi luaran dan dalaman

tak gitu?

tapi kalau hensem sangat pun susah jugak nak jaga kan. hahahaha


p/s: tak boleh blah bila ada orang suruh suami dress up ala ustaz biar nampak alim baik soleh. oh please.

Tuesday, 15 August 2017

Anak ke Cucu

Aku dapat soklan tu tadi masa tunggu laki pick up lps habis check anak kat hospital selayang.

thank you la uncle.

thank you.

crap!

Thursday, 10 August 2017

KRT FB Page

Lama tak bersiaran.  syok tak tengok muka monyet lama2? hahaha...


korang biasa tak baca cerita hal rumah tangga kat facebook page KRT? aku tak ingat la sejak bila aku like page ni. tapi lately memang ramai kan yang share merata rata jadi lama aku pun terjebak sama. cuma aku baca kalau tak panjang sangat la karangan hal rumah tangga diorg tu.

Macam macam masalah rumah tangga rupanya ye dalam malaysia ni. yang dasyat gila pun ada. yang kejam pun ada. yang macam mintak perhatian pun ada, dah aku rasa yang mereka cerita pun banyak dalam ni. kadang2 mcm cerita pukul 7 je gayanya. mungkin saja tak de kerja agaknya. atau saja nak jadi penulis novel tapi malas nak hantar manuskrip. hahaha..

ada orang kata tak elok bukak aib rumah tangga. tapi aku tak nmpk la mana aib nya sebab tak tau pun sape yang hantar dan siapa yang di tuju. cuma kadang2 diorg paparkan phone number tu memang yang terlebih rajin tu cepat je tangan dia google ataupun save nombor nak tengok muka orang tu kat whatsApp. hebat2 orang malaysia ni. stalker. walaupun tak ada kena mengena dengan diri sendiri.

bagi aku la kan, bila baca2 cerita mcm ni, boleh buat jadi pengajaran. kadang2 ada juga antara luahan tu tersipi sipi kat kita kan, mungkin selama ni kita tak sedar kita buat orang terasa. buat tu maksudnya salah. macam2 la lagi kan. maka dari sini lah kita muhasabah diri. aku ni senang je, kalau kau tengok benda ni at the negative side, kau dapat la negatif. kalau ko tengok benda tu at the positive, ko dapat la yang positif.

tapi dalam banyak2 benda dalam KRT tu aku paling tak boleh blah yang tukang komen tu le.. makcik makcik bawang tu. hahaha... seronok baca komen, walaupun kadang2 over sangat komen nya sampai menghentam abis abisan.. tetap kelakar. 

siapa la disebalik KRT ni. kalau dia buat duit kan, dah kaya dah dia. huhuhu.. apa2 pun jangan sampai terbuka aib sendiri. yang hantar masalah tu tak ada apa2... korang yang komen tu pulak terselak kain akibat keyboard warrior.

Tuesday, 1 August 2017

Ogos menjelma lagi

Semoga bulan ini akan datangnya sinar kebahagian, kesihatan yang optimum, dan senyuman seluas lautan 😉

Monday, 31 July 2017

Jangan Jadi Monyet, MONYET!

Keluar dengan laki orang
Tahu orang tu dah berbini
Tahu orang tu dah ada anak
JANGAN JADI MONYET

Berhubung dengan laki orang
Morning Call? Subuh Call? Dah Makan ke belum? Dah berak ke belum?
Pergi cari si bujang atau si duda
JANGAN JADI MONYET

Bertepuk tampar, bergurau senda pastikan betul tempat nya
Takut esok esok kaum keluarga kau terkena perkara sama
bila orang kata kifarah, kau kata ada aku kisah
JANGAN JADI MONYET

Bila ditanya kenapa keluar dengan laki orang
Jawapan kau dia yang ajak
tapi kenapa kau tak tolak?
JANGAN JADI MONYET

Lelaki dan perempuan saling memerlukan
cari cari jodoh kawen cepat cepat
nak pergi masuk jamban pegang tangan pun tak de hal
JANGAN JADI MONYET

#silapergimampus
#silapergijahanam
#silajanganperasan
#akutakcakapsiapasiapapun
#pergimeninggal

Thursday, 27 July 2017

Diet mengikut kumpulan darah


Korang pernah ke diet ikut blood group? menjadi tak? aku serius tak pernah dengar sampai lah aku ada baca kat satu IG coach ni dia kata why not try diet ikut blood group.. hurmm macam menarik je kan? jadi aku pun google.
ada beberapa juga yang aku jumpa. isi lebih kurang sama je. so ini lah kesimpulan daripada googling aku. Sebelum tu korang kena tau la ape jenis darah korang ye.. macam aku A+

Sumber pertama 👉 link

Kumpulan darah jenis A : Sesuai jika anda memilih untuk menjadi ‘vegetarian’ kerana individu dari kumpulan ini digalakkan memakan banyak makanan berasaskan tumbuhan

Sumber kedua 👉 link

Darah A

Digalakkan
Dibenarkan
Tidak dibenarkan
Protein

Ayam, ayam belanda
Daging lembu, babi, kambing, rusa, kijang, itik
Makanan Laut
Cod, ikan mas, kerapu, makarel, ikan siakap, salmon, sardin
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Barracuda, kaviar, beluga, lala, ketam, udang sungai, katak, lobster, kerang, tiram, sotong, kura-kura
Tenusu

Yogurt, mozzarella, keju kambing, susu kambing
Semua jenis keju yang lain dan susu
Lemak
Minyak zaitun, minyak flaxseed
Minyak canola, minyak cod liver
Minyak jagung, cottonseed, minyak safflower, sesame
Bijirin
Kacang, labu
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
Kacang Brazil, cashew, pistachio
Kacang
Kacang hijau, kacang hitam, black-eyed peas

Tamarind, kacang merah
Gandum
Buckwheat, amaranth

Graola, wheat germ, wheat bran, durum wheat
Roti & Mi
Roti (Essene, Ezekiel, tepung soya, sprouted wheat), kek nasi, tepung (oat, nasi, rye), mi, pasta
Semua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
English muffins, roti (high-protein whole wheat, multi-grain), matzos
Sayur
Halia, bawang, broccoli, lobak, bayam, labu, dandelion, okra, tofu

Pepper, ubi kentang, yam, tomato, mushroom, eggplant
Buah
Nenas, cherry, apricot, anggur, lemon

Tembikai, tembikai susu, manga, betik, kelapa, oren, tangerine
Rempah
Tamari, miso, sos soya, halia

Vinegar, pepper
Perasa


Sos tomato, mayonis
Minuman
Aloe vera, green tea, red wine, kopi

Bir, soda, black tea

Sumber ketiga 👉 link
Jenis A. Perlu makan makanan soya, bijirin, sayur-sayuran organik dan melakukan senaman yang lebih lembut.

Sumber keempat 👉 link 
DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

hah banyak wey, yang pasti nya aku kena makan lebih banyak sayur la lepas ni. adoii sayurrrr oh sayurr... telan spirulina je boleh tak? hahahhaa...

Wednesday, 26 July 2017

MyFitnessPal untuk kira kalori harian


1st sekali aku download apps MyFitnessPal sebab kalau nak kira sendiri memang tak rajin la nak google segala kan. jadi dah ada smartphone tu please be smart. gituuuu..

Dulu.. 3 tahun lepas aku tak pakai benda ni, yes. aku kira siap ada buku ok. gigih google sebab aku tak tahu kewujudan apps ni. hahaha korang jangan la jadi macam aku ye. susah kot kira sendiri.gigih nak google setiap satu makanan yang korang teringin nak makan masa diet kalori ni. takut negatif kan. kalau ngam2 ok lagi. dah la skrg ni payah nak dapat bersenam sampai capai 1000kalori mcm dolu dolu.

ye wey. dulu aku workout sehari minimum kalori burn is 800kcal. so takde hal klu terlebih makan. skrg tak boleh. no no no....

so jom aku tour sikit MyFitnessPal ni. cuma takde gambar sgt la ye, aku malas nak screenshot. tapi aku google2 jugak kot ada yang kena mengena dengan ape yang aku nak cerita ni.

1. korang p la download dulu. takkan ni pun kena ajar kan hahaha...

2. set info korang. ada current weight, target weight, lifestyle, lagi ape tah.

3. so nanti dia akan set kan brape kalori per day yang korang boleh guna.

4. hari2 korang masukkan lah apa makan korang, air putih yang korang minum, snack, exercise semua. jangan tipu k. korang jugak yang rugi klu tipu. psiko tak?

apps ni sedikit sebanyak boleh mengajar korang cara nak kawal selera makan tau. lama2 esok korang tak yah guna dah sebab dah pandai bajet kalori.

TAPI... bila korang dah lama2 diet kalori mcm ni, kadang2 ade orang dia akan plateau.. which mean berat dan bentuk badan dah stuck tak turun2 tak naik2... masa ni korang bukak balik apps ni, setting balik current weight dengan new goal weight, nanti dia setting balik kalori per day yang baru, korang ikut pulak kalori tu, insyaAllah nanti dah tak plateau..

so far ini yang aku sedang amalkan. so aku boleh je makan nasi, mee, dan sebagainya.. yang mengenyangkan. walaupun fast food tu 500kcal je tapi tak kenyang, baiklah makan nasik lemak. kenyang lama. faham? (eceh.. bajet coach pulak. hahaha)

ok bai..

p/s: 1 je la gambar. malas punya pasal

Thursday, 20 July 2017

Buy 3 pieces cake for RM20


Offer Secret Recipe hari ni (biskut tu tak termasuk tau, tu biskut aku dapat bila order air blended caramel coffee)

aku dah beli, share share dengan officemate. hah korang p la beli.

kalau take away baru dapat RM20, kalau 'having here' ada charge tax segala 😔

dah tu je nak update. hihihi...

Tuesday, 18 July 2017

Beli Telefon Baru Semalam

akhirnya, semalam aku beli juga telefon baru setelah beberapa bulan disebut sebut nak tukar telefon. orang kata jangan sebut2 nanti telefon kita merajuk. ha kau, terus merajuk sungguh. huhuhu...

so daripada Xiaomi Mi4i aku beli pulak Xiaomi Redmi4X

fresh lagi semalam. malam tadi aku tukar SIM semua, sekali install balik semua dan backup balik data daripada Mi Account. 

Aku masih lagi teguh bersama xiaomi ni sebab.. banyak sebab. salah satunya budget smartphone yang high spec. 3gb RAM + 32gb ROM, ada fingerprint sensor, 13MP camera + 5MP front camera, body metal premium (macam i phone gitu), screen pun tak besar 5" je. so not bad la kan?

all in RM649.00 sahaja. 

ada orang tanya, kenapa tak beli iphone? hurm.. subjektif sangat soalan tu, tapi secara umumnya, aku tak suka berhabis sebab phone. atau apa sahaja barang la yg aku nak beli. aku suka barang original, tapi aku tak suka barang mahal2. itulah aku, complicated tapi aku tak suka complicated kan benda tu. Sebab tu jugak aku suka layan bundle. Sebab original.

Xiaomi ni aku beli kat lazada, Official Mi Store Malaysia. so warranty pun mmg warranty Mi Malaysia. korang boleh klik link ni.

Kita tengok phone ni tahan berapa lama. kalau dapat kat anak aku ni, campak2 selamba je dia tu. haha..

Monday, 17 July 2017

Sofa dirumah, perlu atau tidak?

masalah sofa ni aku rasa sejak aku belum kahwin atau dah nak kahwin memang menjadi masalah pada aku. itu cerita 6 tahun lepas la kan, sekarang ni kat rumah aku memang tak ada sofa. ada pun kerusi panjang jati tu aku buat tempat letak kipas since memang tak cukup la dengan kipas siling je, panas.

tapi hari tu bila keluarga mertua aku datang, aku rasa macam.... hurm.. sofa ni penting juga la. sebab mak mertua aku tak larat nak bangun duduk bangun duduk. sakit lutut. tu pun aku tengok dia heret kerusi makan kat dapur bawak ke hall utk duduk. sian pulak. tak selesa la kan mcm tu.

masalah skrg ni aku rasa rumah tamu umah aku ni mcm tak sesuai lagi nak ada sofa. klu ada jadi sempit. sofa skarang ni pulak semua nya gedabak gedabak punya saiz. macam mana eh? ke aku yang tak reti susun ? skrg ni rumah aku dah mcm terbahagi kepada 2. separuh je dah jadi tempat anak aku main2. separuh lagi carpet lepak2 tengok tv. untuk family kecil aku ni ok je la. sian bila orang datang la. walaupun sapa aje lah nak datang umah aku tu kan, hahha.. tapi sekali sekala family aku atau family in law datang. kadang2 kesian.

bila bincang2 dengan laki aku, dia nak sofa-bed. tapi bila tengok2 sofa bed, bila aku pk2. klu sofa bed dah tentu kitorg lenjan abis2. tahan ke wey?

pening ha memikir. aku ni klu membeli nak yang boleh guna sampai 10tahun. ada ke sofa yang tak kaput 10tahun? tak nak sofa kayu. nak fabrik. aritu usha2 kat ikea. banyak la berkenan tapi itu lah. ruang tu. isyh.. takpa lah nanti aku fikir kan lagi. buat masa skrg korang klu datang rumah aku, berlunjur la ye. huhuhu...

ini cantik kan, tapi bukan kusyen kan? tak try kat ikea aritu sedap je duduk tapi laki aku tak suka, sebab dia tak boleh baring katanya, tersekat.. huh 

ini cantik, tapi harga cover je dah RM900 hahahahhaha

Friday, 14 July 2017

Be a better you, for you.


ramai yang nak cantik lagi lagi kalau dekat dekat nak raya, dekat dekat nak kahwin, dekat dekat nak kenduri, dekat dekat nak.. nak apa lagi?

cakap pasal kahwin ni kan, ramai pulak aku jumpa skrg berlumba lumba nak kahwin dua. 🙈🙉🙊 Walaupun anak dah bersusun penuh seat kereta. tak pun berhimpit himpit dalam kereta. why man why???? 😞

adakah sebab bini dah tak cantik lagi?
adakah sebab bini tak jaga makan pakai?
adakah bini dah gedempol?
adakah bini menyakitkan hati perangai nya?
adakah dah tak hebat di ranjang?
adakah apakah? list la sendiri.

tapi kan walaupun berapa banyak list yang korang buat pun, kan semua benda boleh bincang? dah bincang ke belum? pillow talk? hati ke hati? sudah buat ke semua tu? untuk kesejahteraan sejagat bawalah bincang. walaupun anak ramai takkan takde 1 hari pun yang korang boleh spend masa together2... bukan suruh keluar. dalam rumah je. buat kopi or whatever both of you want it to.

tapi make sure hati kena lapang terima. laki nak ko kurus, silalah cuba tunaikan, nak wangi2. beli lah minyak yang boleh buat wangi. nak lawa, nak ketat, nak apa sahaja.. cuba lah tunaikan. buat bersama. laki jangan lupa bagi subsidi. ko jangan tau komplen je.

Aku banyak belajar perangai lelaki daripada ustaz Md Noor sorang ustaz kat UiTM secara tak langsung. aku pernah jumpa dia masa laki aku heavy smoking dulu. aku stress sebab aku tak suka laki hisap rokok. tak suka. busuk. nyampah. semua lah. banyak yang ustaz bagitau a.k.a kena jugak brainwash haha..  tapi dalam pada tu aku belajar terima fitrah lelaki. kita ni pulak kalau dah seek for advise kena terima la advise tu, jangan sempit kan sangat fikiran tu. gituuu...

penasihat aku yang terulung iaitu mak aku pun selalu nasihat aku pasal suami. salah satu nya adalah "kita ni kahwin untuk apa? kena betulkan niat. daripada kita minta kat suami macam2 baik kita berkhidmat untuk suami supaya kita boleh kumpul pahala sebanyak mungkin. lagipun kita kan kerja. nak minta macam2 buat apa? duit sendiri kan ada"

walaupun orang kata semua kehidupan kita ni Allah dah tentukan. hurm.. bawak lah bincang dulu. yang konon2 nak dimadukan tu tolong la beringat sikit. jangan sibuk sangat cakap pasal jodoh lah suratan lah, semua dah tertulis la.. selagi boleh elak.. elaklah. aku sure ko pun tak suka klu laki ko kawin dengan orang lain kan. jadi fikir lah banyak banyak. bahasa kasar nya..  tak mati pun kalau tak kawin ni. kalau nak sangat carilah yang duda. yang bujang. 🙏🙏🙏

aku tahu jodoh tu rahsia Allah. tapi meruntuhkan masjid orang untuk kepentingan diri sendiri, Allah tak pernah suruh buat macam tu. 💋

nafsu tu jaga la sikit. bukan ahmad nisfu. nafsu.

Thursday, 13 July 2017

Selamat Hari Raya

dah nak masuk minggu ketiga berhari raya. but still aku masih belum habis tawaf rumah makcik2 aku lagi, sebab mcm biasa lah kita tunggu semua orang free, jalan ramai2. adik beradik 3 orang je, ramai la tu kan? campur ipar2 anak buah dan anak sendiri 😁😁

so raya tahun ni happy sikit sebab takda perang macam tahun2 lepas, hahaha.. shame on us! aku la yang degey. kalau raya kedua balik umah mak aku, aku nak jugak balik raya kedua. what happened last year was traffic jammed masa tu (as per mention by SIL) aku pulak tertido lepas ngempeng si irsyad, sedar dah pukul 11malam. tibe2 laki kejut "yang, kita balik esok lah, jem gile nak klua simpang depan pun dah jem". ahh jem terus kepala otak aku, tak nakkkk... nak balik jugak.. siap aku kunci pintu bilik tanda protes. hahaha.. teruk betul perangai. nasib baik laki sayang lagi. 😏

So tahun ni, turn aku. tak lah se havoc belah suami, but still i love celebrating raya in my place. so pagi raya kepochi kat dapur, siapkan juadah hari raya a.k.a sarapan. siapkan baju anak, baju laki, baju sendiri, duit raya, kejar anak taknak pakai songkok, abang aku setup tripod nak amik gambar family di bantu oleh anak aku (sibuk nak pomen tripod, OMG) nasib baik tak jadi ape2 kat tripod tu dan menjadi jugak gambar raya kita semua.

lepas tu baru la kepoh nak jalan raya mana dulu. aku nak balik tanjong nak g kubur abah. mama nak g umah maklong sebab dah janji, makanya tau la sape yang menang kan. 😴

jadi hari raya pertama g umah mak long dan jiran2 tetangga. tapi cukup la tu. anak tengah kuat explore, tak larat mak nak kejar anak weh.. dia tak usik barang2 cuma tu lah. explore here & there. masuk sini, naik tangga. bukak laci. intai dalam pasu...

dan.. tak nak tido.

bila mengantuk tapi tak nak tido. ha kau jaga lah, dia buat kejang2 badan, buat2 nangis tak de pasal. padahal ngantuk tapi nak main tapi tak larat. ha gitu la kekdah nya.

tapi bak kata mak aku, budak2 memang la gitu. kena sabar. budak2 perut kena kenyang, baru tak buat perangai sangat. jadi aku pun kalau nak marah memang ayat ni terngiang2 berpusing2 kat kepala aku. tapi kadang2 hangen jugak 1 badan. sebelum aku pulak kejang 1 badan, aku pas kat bapak dia dulu. aku amik angin sepoi sepoi bahasa baru aku amik balik dia, offer susu confirm dia nak punya, tak pun dia yang selak dulu.

raya kedua kita ke bangi rumah besan mama. lama jugak kat situ, lepak2 makan2. macam2 tok aji order since isteri dia tak kuat nak masak2. order satay, order pizza. kenyang aihh.. mainan pulak banyak kat umah tu jadi aku lepas kan aje lah anak aku dengan mainan2 tu.

itu je lah cerita raya edisi rumah aku, kang kita cerita edisi rumah mertua.

pulut kuning 💜  nasi impit 💜 lemang (beli) 💜 rendang ayam 💜 kari daging 💜 rendang SIL 💜 kek buah

samping ayah taknak beli 😑
songkok beli tapi tak mo pakai 😒

Selamat Hari Raya 💋

Starts New?

Yeah.. we will start all over again.

i mean. my blog content. 😉